Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En njutbar isdag i solen

/
  • Underbara skridskoförhållanden direkt utanför dörren. Klart att Kuluddenborna Lena och Tommy Brandt trivs då.
  • Anders Johansson bor på Rånäsberget och tar gärna en skridskotur på Barkens is när tillfälle ges.

Lördagen blev en dag att minnas för alla som älskar att åka långfärdsskridskor.
Sol och blanka isar lockade ut en hel del skrinnare, även om många med viss rätt ännu inte riktigt törs lita på hållfastheten.

Annons

Vackra sjön Barken, med alla sina öar och vikar, är rätt lynnig när det gäller isläget men kan också bjuda på fantastiska förhållanden för skridskoåkning.

Ett tecken på detta kunde skådas vid reningsverket på Bylandet, där en mängd bilar stod parkerade vid lunchtid. Klart var att många hade valt de skyddade vikarna innanför Ulvön som skön lördagsutflykt.

Tidningen testskrinnade och det var en ren njutning på en närmast perfekt is, även om det i ena färdriktningen blåste en ganska kraftig motvind.

Två som trivdes gott var Tommy och Lena Brandt, som kunde ta på sig sina långfärdsskridskor direkt utanför huset på Kuludden. Utrustade med stavar, som inte minst gör nytta då det blåser emot, stortrivdes de med sin lördagsmotion.

– Ja, det här är kul. För min del är det nog femte gången jag är ute och åker i vinter, säger Tommy Brandt.

Frun Lena njöt också:

– Det är ju inte så våldsamt ofta det är sådana förhållanden att det går att åka långfärdsskridskor, så det gäller att passa på.

De skaffade sig sina skridskor för fem-sex år sedan och använder dem gärna, när inte snöläget bjuder på längdåkningsmöjligheter.

Tommy Brandt vill ändå varna andra isutnyttjare för en del farliga passager.

– Vid Rönningleden var det öppet i går, så där ska man inte åka. Och utanför Prästa är det ju öppet vatten, så det gäller att tänka sig för.

Inne i viken vid Kuludden är familjen Johansson från Rånäsberget ute och lördagsnjuter på allt från långfärdsskridskor till konståkningsrör (tioåriga dottern Toves kompis Thelma Hedlund).

Pappa Anders Johansson konstaterar att isläget också är osäkert vid Rånäsudden. Men inne i viken är det fina förhållanden.

– Det var en och en halv decimeter is här redan förra helgen. Vi åker gärna på Barken. När det är lite snö kan vi skejta med skidor här också.

Vad är roligast att åka, längdskidor eller långfärdsskridskor?

– Det är lika roligt båda två, säger Anders Johansson.

Dottern Thelma tillägger:

– Slalom är också lika kul.

Mer läsning

Annons