Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dirigent gillar ljudet i Gamla meken

/
  •  Foto: Thomas Isaksson
  • Gillar lokalen. Carthy är full av beundran för den gamla industrimiljön.  Foto: Thomas Isaksson
  • Mångsidig. Nicholas Carthy är dirigent, gästprofessor samt leder ett eget operasällskap.  Foto: Thomas Isaksson
  • Välkomna till Gamla meken! Nicholas Carthy, dirigent, pianist och gästprofessor från Wien och USA skall under kommande vecka hålla en mästarkurs för operasångare i Smedjebacken. På eftermiddagarna är publiken välkommen att lyssna på de öppna repetitionerna.  Foto: Thomas Isaksson

Annons

- Ah! utbrister Carthy när han kommer in på Gamla meken för första gången. Han ser sig förtjust omkring och slår ihop händerna för att testa akustiken. Det ekar.

Nicholas Carthy, dirigent, pianist och operalärare skall under den kommande veckan undervisa och "coacha" 8 lovande sångare i en masterklass, eller mästarkurs.

- Att sjunga opera handlar ju i grunden om att stå framför en publik och berätta en historia. Jag skall hjälpa eleverna att göra det på det sätt som är bäst för just dem. Det handlar om framförandet av texten, om andningen och den personliga stilen.

Carthy kommer ursprungligen från England, men delar nu sin tid mellan Schweiz där han både dirigerar och undervisar i opera i Wien, samt Boulder, Colorado där han bland annat arbetar med Colorados symfoniorkester.

Han berättar att han också under flera år har varit gästprofessor på musikhögskolan i Stockholm, att han tycker mycket om Sverige och tackade ja omedelbart när han fick erbjudande om att komma till Smedjebacken.

Under veckan som kommer är allmänheten välkommen till Gamla meken under eftermiddagarna för att följa undervisningen. Man kommer då att få höra Carthy hjälpa eleverna att finslipa olika sånger och arior från instuderingsläge till konsertframförande. Det kommer också att finnas möjlighet att ställa frågor efteråt för den som vill. På tisdag eftermiddag blir det invigningskonsert.

- Jag ser verkligen fram emot den här veckan! säger Carthy.

Mer läsning

Annons