Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det våras för båtlivet i Smedjebacken

/
  • Yngst i ångbåtsgänget. Petter Krogars, 16, är yngst bland ångbåtsvännerna i Smedjebacken. Här förevisar han den nyrenoverade och nästan helt återställda styrhytten.
  • Barkens klenod. Kuriren har högsta prioritet när ångbåtsentusiasterna i Smedjebacken förbereder den stundande säsongen. I sommar ska den gamla klenoden åter stäva fram på Barkensjöarna. Blivande skeppshunden Pontus verkar redan ivrig att få gå ombord.

Annons

Solen gassade från en klarblå sky och temperaturen höll sig kring plus 20-strecket. Det var förutsättningarna som stimulerade många båtägare att på allvar förbereda och i förekommande fall också inleda årets båtsäsong på Barkensjöarna.

- Det blev tidigt i år, konstaterade Rolf Gärds när han höll på att sjösätta sin Flipperbåt i det spegelblanka vattnet.

Han kunde samtidigt berätta att det var dags för årets första båttur ut till sommarstugan vid Torrbolandet och föreföll mycket förväntansfull inför premiärturen.

Minst lika entusiastiskt var det hos ångbåtsvännerna som redan under förmiddagen kom till hamnen för att fortsätta arbetet med att restaurera ångfartyget Kuriren. Den kom, som tidningen tidigare omtalat, tillbaka till Smedjebacken och Barken för några år sedan. Detta efter att ha varit i "förskingringen" i Stockholm under lång tid.

– Vi blästrade och målade skrovet i höstas. Nu handlar det bland annat om att snygga till däcket och utföra en del rördragningar i maskinrummet, berättar Sven-Erik Andersson.

Ett tiotal entusiaster är engagerade i arbetet som sker på frivillig väg. Alla väntar bara på den dag då Kuriren åter stävar ut på Barken i nyrenoverat skick.

Se bildspel: Vårvärmen i Västerbergslagen!

Mer läsning

Annons