Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De byggde eget vattenkraftverk

/
  • Efter rejäl renovering är turbinen, tillverkad 1939 av Finshyttans bruk i Filipstad, åter i drift inne i Lexsjöbo kraftstation. Våge Bäckström och Sven-Erik Danielsson är med rätta nöjda med sin renoveringsinsats.
  • Via en tub leds vattnet från sjön Stora Lexen vidare in i Lexsjöbo kraftstation och blir till grön el som går ut i VB Energis nät.

Det riktigt dånar inne i snart hundraåriga Lexsjöbo kraftstation, där maskineriet sedan en vecka tillbaka åter producerar el.
På köpet har den lilla byn fått en gatlampa.
Tacka Våge Bäckström och Sven-Erik Danielsson får det.

Annons

– Det här är väl inget man blir miljonär på direkt (skratt). Men det har varit ett kul projekt, säger Våge Bäckström från Tunkarlsbo, som mest för skojs skull köpte kraftverket av en privatperson för ett och ett halvt år sedan.

Han har tagit tidig pension från ABB och kände att det kunde vara kul att lägga lite kraft (häpp) på att rusta den gamla vattenkraftstationen nedströms sjön Stora Lexen.

– Jag äger också dammrätten där, liksom två dammrätter längre ner i samma vattensystem.

Men det visade sig snart att jobbet med att rusta kraftstationen från 1923, som stängde år 2000, var ett större företag än väntat.

– Taket höll på att rasa in och det var helt igenväxt utanför, säger Våge Bäckström.

Inomhus var läget ungefär lika desperat.

– Turbinen var helt stum, berättar Sven-Erik Danielsson.

Han dök upp som på beställning, då taket redan var bytt, och erbjöd sin hjälp med renoveringen av kraftstationens maskineri.

Även 64-årige Danielsson från Söderbärke har tagit tidig pension, från Kvarnsvedens pappersbruk, men har sedan dess lagt ner massor av energi på att rusta och driva rastplatsen i Huggnora.

I detta arbete använder han en serveringsvagn, som brukar parkeras hemma hos närboende Våge Bäckström. På den vägen har de två projektglada herrarna blivit goda vänner och när så Danielsson fick lite tid över gav han sig in i arbetet med kraftstationen.

Sedan i vårvintras har de två lagt ner massor med timmar på att ställa i ordning ett minikraftverk, som nu är godkänt av VB Energi och till och med blev hyllat som mönsteranläggning av besiktningsmännen.

Steg för steg har Bäckström och Danielsson renoverat de olika maskindelarna, ersatt det som varit oanvändbart, satt in nya säkerhetssystem samt bytt dammlucka mot sjön.

Mycket pengar har gått åt.

– Runt 100 000 kronor, säger Våge Bäckström.

Hittills, under sex dygns drift, har kraftverket producerat 1 411 kilowatt-timmar el a´ 44 öre.

Några särskilt lysande affärer handlar det alltså inte om för Våge Bäckström.

– Nä, men det är ändå roligt att producera grön el. Och på två och ett halvt eller tre år har jag nog fått tillbaka insatsen. Så till slut kommer det här ändå att ge en del pengar.

Men mest har nog de två kompisarna haft riktigt trevligt under renoveringsarbetet.

– Sådant här känns meningsfullt och inspirerande. Det håller våra hjärnor i gång, säger Sven-Erik Danielsson med ett leende.

Samtidigt kan de boende i Lexsjöbo i och med bytet av dammlucka glädja sig åt en jämnare vattennivå, dessutom åt att stationsbyggnaden fräschats upp och att det röjts runt den samt – inte minst – att en rejäl lampa placeras utvändigt på byggnaden.

– Byns enda gatlykta, säger de. När lampan gick sönder ringde de mig om det, säger Våge Bäckström med ett skratt.

Mer läsning

Annons