Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför drar varmbadet i sjön ut på tiden

/

Planeringen för ett tempererat utomhusbad vid Prästa i Smedjebacken fortsätter att dra ut på tiden. En springande punkt blir ett nytt långsiktigt energiavtal som ska träda i kraft vid halvårsskiftet.
– Vårt tioåriga avtal löper ut och måste förnyas innan vi kommer vidare, säger kommunalrådet Leif Nilsson (S).

Annons

Ärendet segar men har inte gått i stå. Det planerade varmbadet tillmäts fortfarande stort värde för kommunen och dess attraktionskraft vilket inte minst kommunalrådet Nilsson hela tiden har betonat under "resans gång".

Som tidningen tidigare omtalat ingick badet som en del i ett framtida fritidsparadis med stugby. Under förra året tog dock den socialdemokratiska majoriteten beslutet att prioritera baddelen och att stugbyn skulle ställas på framtiden.

Men trots detta lär det inte bli några snabba ryck. I november konstaterades att frågetecknen kring projektet påverkade budgetarbetet så till vida att investeringsbudgeten måste delas upp i två delar. Andra delen var tänkt att klubbas under februari och inriktningen var att då även kalla till ett öppet möte där allmänheten skulle informeras och ges tillfälle att tycka till i ärendet.

– Först måste det bli klart med energiprisen med Ovako. Det måste finnas ett pris på värmen annars blir det galet. Först därefter kan vi presentera var vi befinner oss. Vi har nu ett tioårigt avtal som går ut i år. Vid halvårsskiftet måste det således finnas ett nytt långtidsavtal, annars blir det svårt, fortsätter kommunalrådet Nilsson.

I sammanhanget påminner han om att projektgruppen för badet jobbar på med siktet inställt på att lyckas. Bland annat har man besökt anläggningar på andra håll i landet.

– Vi har skaffat oss en ganska klar uppfattning om vad som är möjligt och inte möjligt. Här i Smedjebacken finns möjligheter att ta ut mycket mer värme än vad vi tar ut i dag.

Till saken här vidare att kommunen investerat stora belopp i fjärrvärmen sedan starten på 1980-talet.

– Allt som har med värme att göra i verket (Ovako) har vi installerat. Vi har dessutom pannor för både pellets och olja som måste vara i gång om det inte är produktion.

Enligt Cia Ferner, vd för Smedjebacken Energi & vatten, är dock arbetet med ett nytt avtal redan i gång.

– Vi har ett halvår på oss och jag ser inga bekymmer med det här. Vi för en diskussion med Ovako men det är mest formaliteter.

Mer läsning

Annons