Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bra för kroppen och själen"

/
  • I By träffade tidningens medarbetare promenadkvartetten Britt-Marie Hägerman, Ove och Maud Gustavsson samt Gun Keohane när de kom i sällskap med två trevliga jyckar.
  • Yvonne Wennergren, Mona Swanström och Ann Jonsson är en promenadglad trio i Smedjebacken. De är ute och går flera gånger i veckan för att få frisk luft och nyttig motion.
  • Tidigare förvaltaren vid Hagge bevakning, Åke Bark, tog sig en timslång promenad på Söppenmyren under nyårsaftonens förmiddag. Han berömmer kommunen för satsningen på de fina gångvägarna nära centrum.

– Att promenera är en del av livet, bra för både kroppen och själen. Vi är jätteglada för de fina gångvägarna som anlagts här i Smedjebacken, lovordar Ann Jonsson.
Hon är bara en av många ortsbor som vet värdet av att regelbundet, gärna tillsammans med goda vänner, "vara på gång" i ordets rätta bemärkelse. Det är både roligt och nyttigt.

Annons

Tidningens medarbetare träffade henne när hon, tillsammans med kamraterna Mona Swanström och Yvonne Wennergren, när trion inledde nyårsaftonen med en rejäl långpromenad ute på Söppenmyren.

Där har det, som tidigare redogjorts för, investerats ordentligt för att öka tillgängligheten till den natursköna terrängen. Att den finns på bekvämt avstånd från centrum är en bonus i sammanhanget.

– Vi är ute och går flera gånger i veckan både här på Söppenmyren och på andra ställlen, bland annat på den nya gångvägen ut mot Vikersvik. Då går vi minst en timme, berättade kvinnorna glatt.

– Men om det blir över tio grader kallt går vi inte så långt.

Nästan samtidigt träffade vi Åke Bark, tidigare förvaltare vid Hagge bevakning. Han var också ute på en nyårspromenad i det vackra vädret.

Vintersolen lyste från en klarblå sky över det vid tillfället frostnupna landskapet.

– Som gammal yrkesman inom skogsförvaltningen uppskattar jag att vara ute i naturen. Nu promenerar jag en timme, det är vad jag behöver.

– Jag brukar även gå på gym, spela golf och ägna mig åt jakt, avslöjade han.

Bark tycker att kommunen är värd ett stort beröm för de trevliga gångstråken, på Söppenmyren i synnerhet.

Inger och Per Karlsson berättade för tidningen att de är flitiga gångmotionärer.

– Vi är ofta ute och får både frisk luft och nyttig motion. Stråket här på Söppenmyren är det bästa tycker vi. Nu är det nog populärare än att gå uppe i elljusspåret. För oss brukar det ta cirka en timme att gå runt, berättade paret som också brukar passa på att mata änderna nere i Kolbäcksån.

Uppe i By träffade tidninges medarbetare promenadglada kvartetten Gun Keohane, Britt-marie Hägerman, Maud Gustavsson och Ove Gustavsson och två fina jyckar.

– Vi går ofta på Herosfältet och det nya stråket vid sjön upp mot Vikersvik. Det är så fint och dessutom får man röra på sig. Vanligen brukar det bli promenader på cirka en timme.

– Och när man har hund så måste man ut och gå varje dag även om det skulle vara väldigt kallt, sade Gun Keohane med glimten i ögat.

Till motionärernas skara hör också pensionären Lisa Storfors som, med sparkcykel, regelbundet tar sig mellan Morgårdshammar och Smedjebacken, nära två kilometer, för att handla.

– Jag försöker göra en liten vända varje dag.

Mer läsning

Annons