Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärkehus får inte låna till husbygge

Annons

Bärkehus har sedan flera år tillbaka ett avtal med statliga bostadsakuten och det begränsar bolagets möjligheter att agera helt på egen hand.

När projektet att bygga lägenheter i kvarteret Solrosen dök upp första gången kontaktades BKN och beskedet från dem var att Bärkehus bedömdes kunna låna tio miljoner kronor utan att bolagets ekonomi skulle haverera.

Skulle bygget bli dyrare var det kommunen som skulle stå för kostnaderna. Detta uppfattade kommunledningen som att Bärkehus skulle kunna låna mer än tio miljoner kronor, bara kommunen stod för räntekostnaderna på det som översteg tio miljoner kronor.

Men BKN står fast i sin bedömning efter att kommunen varit i kontakt med dem, max tio miljoner kronor får Bärkehus låna.

- Problemet ligger i att Bärkehus har använt sitt överskott i kassan på 17 miljoner kronor för att lösa lån och det gör att BKN hävdar att det inte finns några pengar i bolaget, säger Leif Nilsson, kommunalråd.

Hade Bärkehus inte gjort en extra avskrivning på fem miljoner hade det funnits dessa pengar för att bygga nytt för.

- Jag förstår inte hur de resonerar, om Bärkehus betalat lån på totalt 17 miljoner kronor och lånar samma summa, måste det bli noll i balansräkningen, konstaterar Leif Nilsson, som har svårt att dölja sin besvikelse över BKN:s agerande.

Nu blir lösningen att kommunen tar över hela projektet och lånar de pengar som behövs och sedan flyttar över det hela till Bärkehus när avtalet med bostadsakuten löper ut 2008.

- Intensionen är att vi inte ska behöva låna mer än 15 miljoner kronor, men blir det dyrare måste vi lösa det, säger Leif Nilsson.

Enligt honom börjar det bli ett stort behov av bostäder i kommunen. Arbetslösheten i Smedjebacken är 2,5 procent och det finns ett behov av arbetskraft.

- Ska folk flytta hit måste vi kunna erbjuda bra bostäder.

Mer läsning

Annons