Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets första författarbesök

/
  • Den 31 januari kommer Aspenströmpristagaren Elisabeth Rynell till Smedjebacken för att berätta om sitt författarskap.

Författarinnan Elisabeth Rynell är först ut bland årets författarbesök i Smedjebackens bibliotek.
Rynell fick i november förra året ta emot den sjätte upplagan av Aspenströmpriset.

Annons

I november tog Elisabeth Rynell emot 2011 års Aspenströmpriset, som delats ut sedan 2005 och består av stickad tröja av en modell som burits av Torrbosonen Werner Aspenström själv.

Motiveringen löd: ”För ett rikt och innerligt författarskap som söker svar på människors existensiella frågor i hennes möte med naturen – de gamla markerna där röster från förr sorlar och en rödhake i en främmande skog kan visa vägen hem”.

Tisdag den 31 januari kommer Rynell till Smedjebacken och med start klockan 18.00 ska hon i biblioteket samtala med Dalademokratens kulturredaktör Ulf Lundén om sitt författarskap.

Elisabeth Rynell, född 1954, är uppväxt i Stockholm och efter att ha bott ett stort antal år norra Sverige bor hon återigen i Stockholm. Hon debuterade 1975 med "Lyrsvit m.m. gnöl" och skriver både lyrik och prosa. Romanen "Hohaj" (1997) blev en stor framgång och mycket prisbelönt, bland annat med Sveriges Radios Romanpris och tidningen VI:s litteraturpris. Den har också översatts till tyska och filmatiserades där. 2002 kom Elisabeth Rynell med en roman av samma intensitet, "Till Mervas".

2004 tilldelades hon Svensk biblioteksförenings Aniarapris för som juryn skrev "...en diktning med kärleken och naturen som centrala teman och ett språk som har modet att uppsöka tillvarons smärtpunkter, där något nytt trots allt kan ta sin början".

Tidigare Aspenströmpristagare är Staffan Westerberg, Nina Burton, Bo Strömstedt, Lina Ekdahl och Göran Bergengren.

Mer läsning

Annons