Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets fattigaste helg

/
  • Jasså, har de stängt? TV-handlaren Auvo Joensuu uttryckte förvåning över att flera av hans köpmannakolleger höll stängt i lördags. Själv skulle han aldrig komma på tanken att ha lördagsstängt.
  • Torbjörn Sjöberg i spelbutiken gjorde en hel del affärer. Men även han märker av att januari är en månad när folk har mer ont om slantar än vanligt.

Känns plånboken tunnare än vanligt?
Den känslan är du inte ensam om.
Den gångna helgen var för många den fattigaste helgen under hela året.

Annons

Det var evigheter sedan decemberlönen kom. En lön som i glada jul- och nyårstider snabbt försvann.

Sällan eller aldrig är det så dåligt ställt i kassan som under den tredje januarihelgen. Det märker inte minst affärsmännen. I lördags var det lugnare än vanligt hos vissa butiker och inrättningar i Smedjebacken.

– Hoppet är det sista som överger människan. Men det är klart att det är lite färre kunder än vanligt, säger Torbjörn Sjöberg hos Perssons Tobak.

En hel del folk rörde sig ändå i spelbutiken på lördagsmiddagen. Hos andra butiker syntes inte en människa – beroende på att det helt enkelt var stängt.

Lite förvånande att man har stängt på lördagarna, tyckte TV-handlaren Auvo Joensuu. För honom är det en självklarhet med lördagsöppet.

– Då har folk tid att ta in informationen ordentligt om våra produkter. Man kommer hit och ställer frågor och får måtten på grejerna och sedan blir det affär nästa vecka.

För Joensuu är januari ingen skräckmånad, genomsnittligt hamnar januari på övre halvan bland årets månader sett till omsättningen.

– Våra grejer kostar mycket pengar och då är det längre planering än till nästa lön.

Minna Lind vid konditoriet Mitt i Smeten hade sällskap av en del kunder på lördagsförmiddagen.

– Den gångna veckan och veckan före har varit dåliga. Men nu har ju barnbidragen och pensionerna kommit så i går och i dag har det vart jätterusch, berättar hon.

Mer läsning

Annons