Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anrikt möbelhus från 60-talet blir kyrkans nya hemvist

/
  • Trähuset i bakgrunden från 1850 har varit både iskällare och lusthus. Det avser Tage Hägerman renovera och erbjuda församlingen för vissa sammankomster.
  • På baksidan av möbelhuset har en tillbyggnad på cirka 150 kvadratmeter gjorts. Här får kyrkan bland annat samlingslokaler.
  • Tage Hägerman vill försöka behålla så mycket det går av det tidigare möbelhusets charm. En av byggjobbarna är Linus Johansson.
  • Det är bara ett stenkast till Norrbärke kyrka från församlingens nya hus. Tage Hägerman vill putsa huset och ge det en ljus färg för att knyta an till kyrkobyggnaden.

Fastighetsägaren Tage Hägerman räknar med att det kommer att kosta honom 8.5 miljoner kronor att bygga om och till den gamla möbelaffären för Norrbärke församlings ändamål. Men det tar han förstås igen på hyran.
– Det känns väldigt bra och tryggt att få kyrkan som hyresgäst, säger Hägerman när han visar runt tidningen på bygget.

Annons

Han är själv passionerad byggnadsvårdare och vill så långt det är möjligt försöka undvika att den gedigna fastigheten från 60-talet förlorar sin själ när den byggs om.

Från de nyinsatta fönstren kan han se rakt över till kyrkan.

– Jag är uppväxt och bor själv här i kvarteret och jag vill gärna försöka behålla så mycket det går av det gamla, förklarar Hägerman, som i ett tidigare skede monterat in en gammal dubbeldörr från ett slakteri och verandafönster från ett tidigare rivet hus på Kyrkogatan.

Den fina trappen, med räcken som en gång smiddes av Björks smedja på Gunnars, vill han renovera.

– Det är för övrigt ett fantastiskt gediget hus med betongvalv i tre våningar. Jag har sett att det kostade 300 000 kronor att bygga 1964.

Hägerman berättar om en lång process, där han tillsammans med representanter från församlingen diskuterat sig fram till hur kyrkans nya hus ska se ut. Från att som i dag finnas i tre olika byggnader kommer verksamheten från 1 april att finnas under ett och samma tak.

Här skapas både kontor och samlingsrum för kyrkans olika verksamheter.

– Vi kommer att använda hela mars månad för att successivt flytta in, uppger kyrkoherde Willy Ekström, som därmed får vara med om något historiskt, innan han går i pension.

Men Ekström förutspår att det kommer att ta kanske ett år innan de 20-talet medarbetarna "bott in" sig i de nya lokalerna. Så dags leds församlingen av hans efterträdare på kyrkoherdeposten, Niklas Lång.

Tage Hägerman tycker att samarbetet med församlingen fungerat väldigt bra och berömmer speciellt Willy Ekström för sitt engagemang i projektet.

Förutom förändringsarbetena i de befintliga lokalerna har en ny huskropp på 150 kvadratmeter byggts till på baksidan. Det är för övrigt en lokal byggfirma, Bröderna Svensson, som är totalentreprenör.

Tage Hägerman köpte fastigheten, där Rubens Möbler tidigare fanns, 2001. Här har det varit utbildningsverksamhet, begravningsbyrå och vandrarhem sedan dess.

– I ena delen finns också två hyreslägenheter.

Hägerman uppger nu att han redan vid förvärvet för drygt tio år sedan erbjöd lokalerna till kyrkan.

– Men man tvekade då, kanske var det inte riktigt läge.

Tiden fick dock saker och ting att förändras och inte minst ekonomiska realiteter.

– Våra fastighetskostnader har varit alldeles för höga, sa Willy Ekström till tidningen i november med anledning av försäljningen av tre fastigheter, som nu ger ett rejält tillskott i kassan.

Och istället för att äga blir församlingen hyresgäster i fortsättningen. Totalt handlar det om 950 kvadratmeter i det nya huset.

– Det här är en väldigt fin lösning. Vi behöver inte låsa något kapital i fastigheter utan kan i stället använda pengarna till att utveckla församlingsverksamheten, kommenterade kyrkoherden i en artikel i Nya Ludvika Tidning i september.

Fotnot: Willy Ekström avskedspredikar den 25 mars inför sin pensionering. Den nye kyrkoherden, Niklas Lång, börjar den 1 mars och deltar i sin första högmässa i kyrkan den 11 mars.

Annons