Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånga och rök i hamnen

/
  • 100 år bakåt. På lördagen var det som att bli flyttad 100 år tillbaka i tiden för de som besökte Smedjebackens hamn. Ångbåtarna låg och pyste från sina pannor och lukten av rök slog emot besökarna. när Ångas dag firades.  Foto: Thomas Isaksson

Annons

På lördagen var det inte mindre än fyra ångbåtar i Smedjebackens hamn som det eldades i pannorna på. Harge, Runn och Kuriren låg vid kaj och Ewa hade uppdraget att skjutsa passagerare på Barken.

Harge och Runn är körbara i dagsläget, men Runn får inte köra med passagerare riktigt än eftersom sjöfartsverket inte besiktat den.

- Tanken är att vi ska kunna ta en hel busslast med passagerare, men då ställs det rigorösa krav som är i nivå med värsta kryssningsfartyg och vi är inte riktigt där ännu, säger Ronnie Johansson.

Harge och Runn byggdes båda för 100 år sedan och är därmed de två som jubilerad på Ångans dag.

- Lite kul är det att Östen Brolin som ägde Runn tidigare och som driver ett stort bageri i Stockholm kom hit på lördagsmorgonen och hade med sig åtta stora födelsedagstårtor, berättar Ronnie Johansson.

För den som är mer intresserade av mer landburna fordon fanns det en hel del att titta på, bland annat ett par gamla motorcyklar i originalskick.

- De ser precis ut som de gjorde på 20-talet, inget är bytt och renoverat, vilket måste anses som mycket ovanligt, berättade Ronnie Johansson.

Han avslöjade dessutom att en av dem är såld som ny i Smedjebacken.

Annat med anknytning direkt till Smedjebacken var en Kjellbergsmotor från början av förra seklet.

Bröderna Kjellberg jobbade på Morgårdshammars verkstäder innan de startade egen motortillverkning i Smedjebacken. Motorerna monterades sedan i båtar som även de byggdes i Smedjebacken och kördes sedan ner till Stockholm.

- Då var de färdigt inkörda och intrimmade innan de ställdes ut för försäljning i Stockholm, konstaterade Ronnie Johansson.

Korv, lotter, fika och minnesskrifter hade en rykande åtgång i det fina väder som rådde i Smedjebacken på lördagen.

- Förhoppningsvis är det fler som får ett intresse för att hålla på med gamla båtar, för det är verkligen spännande summerar Ronnie Johansson.

Mer läsning

Annons