Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300 000 kronor till kulturutveckling

/
  • Påbörjat. Det ska blåsas liv i det gamla Mediumverket och arbetat är påbörjat. I ett första skede är 300 000 kronor satsade på en förstudie där en arkitekt är anlitad.  Foto: Thomas Isaksson

Annons

Det sjuder av konst och musik i Gamla Meken och nu planerar intressenterna för vad man kan göra med grannlokalerna.

Det är nästa skepp, med de stora fönstren efter Kyrkogatan, som kan utvecklas till ett attraktivt turistmål.

För att nå dit har Smedjebackens kommun beslutat att göra en förstudie och ta fram ett sammanhållet koncept i Smedjebacken som innefattar ett industrihistoriskt centrum, där utställningar och annan gestaltning kan byggas i Gamla Medium och samordnas bland annat med Gamla Meken.

Region Dalarna har beviljat Smedjebackens kommun 100 000 kronor till förstudien med motiveringen att den ligger väl i linje med Dalastrategins vägval "Det attraktiva Dalarna".

- Vad roligt! Det känns glädjande att de stöttar projektet. Gamla Mediumverket kan bli ett intressant besöksmål. Det finns så många idéer, men helt klart blir det kopplat till vatten, säger kommunalrådet Leif Nilsson (s).

Därtill bidrar Riksantikvarieämbetet med 150 000 kronor, Smedjebackens kommun 30 000 kronor (samt eget arbete 25 000), Länsstyrelsen Dalarna 10 000 kronor och Ovako Bar AB 16 000 kronor.

- Ovako har viljan att bevara lokalerna, samtidigt ska det inte bara vara ett tomt skal. Hittills har vi anlitat en arkitekt som planerar renovering av lokalen invändigt för anpassning till kommande verksamheter. Våga Smida kommer att finnas i lokalerna, hela det projektet är spännande, säger kulturförvaltningens Anna Falkengren.

Målet med förstudien är att man ska ge svar på hur man på bästa sätt ska utveckla industrimiljöerna till turistattraktioner som näringslivet kan dra nytta av. Då kan man göra en kommande Mål 2 ansökan och få ytterligare medel.

Mer läsning

Annons