Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smedjebacken säger ja till Svealands län – efter maratondebatt i fullmäktige

Visserligen var Smedjebackens positiva remissvar till Indelningskommitténs förslag om ett nytt landsting i Svealands län 2019 redan givet efter kommunstyrelsens senaste sammanträde.

Men att låta en så omvälvande fråga som skapat sprickor i de flesta politiska partierna passera utan debatt i kommunfullmäktige var förstås inte aktuellt.

Det tog runt tre timmar innan församlingen i Kommunhusets sessionssal var redo att ta ett beslut.

Den första timmen ägnades åt att lyssna på Göran Carlssons, Landstinget Dalarnas och Region Dalarnas projektledare för den nya regionala samhällsorganisationen, sakkunniga föredrag om den aviserade storregionen.

Han påminde bland annat om att den utredning som resulterat i Indelningskommitténs förslag är långt ifrån den första.

– Det har sedan 1992 presenterats fem utredningar om en ny indelning av landstingen.

– Faktum är att riksdagens revisorer redan 1957 väckte frågan.

Göran Carlsson "avslöjade" också det besynnerliga faktumet att ingen av de tidigare utredningarna har prövats av riksdagen.

– Den senaste, Mats Sjöstrands ensamutredning från 2012, valde den förra regeringen att lägga i brevlådan.

Läs även: Större regioner behövs

Efter en rad frågor från fullmäktiges ledamöter som Göran Carlsson besvarade på ett övertygande sätt var det så dags att dra igång kvällens debatt.

C och V var tillsammans med SD enade i sak om att Smedjebacken ska säga nej till Svealands län och landsting.

– Det finns en övertro på centralisering av offentlig förvaltning. Det är bra med mångfald, med stort och smått där såväl socialistiska som borgerliga uppfattningar förs fram, sade Göran Engström (C).

– Vi ser inte det stora vinsten med en centralisering som vi menar försvagar demokratin, deklarerade Johan Persson (SD).

Vänsterns Vanja Larsson befarade att det uppstår ett demokratiunderskott i en storregion:

– En politiker i Strängnäs är naturligtvis inte särskild intresserad av vad som händer med vårdcentralen i Malung/Sälen, nämnde hon som exempel.

Och apropå att tanken på att upplösa Dalarna för att bli en del i en 64 kommuner stor region inte bara skapar sprickor inom partier – utan även enar politiska motståndare – klargjorde Christer Larsson (V):

– DT skrev att Vänstern i Smedjebacken tar Centern i hand. Men jag vill nog till och med skaka hand med Centerns Göran Engström.

Om S varit ensam om sin positiva hållning till storlänet/landstinget hade Smedjebacken sagt nej.

Men eftersom kommunens näst största parti, M, valt att gå emot partilinjen på länsplan och att även ett splittrat MP valde samma linje var utgången klar.

Efter närmare ett 30-tal inlägg och repliker drevs frågan till en votering.

Med 23 ja-röster mot sex nej-röster och fem nedlagda sällar sig därmed Smedjebacken till den växande skaran av kommuner som vill att Svealands län bildas 1 januari 2018 och att storlandstinget bildas ett år senare, 1 januari 2019.

Noteras kan att Jan-Erik Lind (MP) backade upp C med sin nej-röst. Han anslöt sig även till SD:s krav om en nationell folkomröstning angående storregionerna.

Läs även: Landstingsstyrelsen säger ja till Region Svealand

Läs även: DEBATT: Dalfolket borde få rösta om elitprojektet storregion Svealand