Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebacken miljonsatsar – öppnar tre boenden för ensamkommande

/
  • I nästa vecka öppnas delar av vandrarhemmet vid Kyrkogatan som hem för ensamkommande, berättar Fredrik Rönning.
  • De tre nya boendena kommer att ha plats för minst cirka 80 ensamkommande ungdomar, berättar Mohammed Alkazhami och Fredrik Rönning.
  • Kommunen köper gamla församlingshemmet för två miljoner kronor och flyttar hit dagverksamheten för funktionshindrade, avslöjar kommunalrådet.
  • I veckan tömdes Allégatan 3 och här ska det göras en del renoveringsjobb innan huset blir hem för ensamkommande från 1 februari.

Varje vecka anvisar Migrationsverket tre – fem ensamkommande ungdomar till Smedjebacken.
Med början i nästa vecka öppnar kommun tre hem för unga flyktingar.

Annons

– Kommunen hyr hela första våningen i vandrarhemmet vid Kyrkogatan. Där finns fyra lägenheter varav tre kommer att användas för boende och en som kontor, säger Mohammed Alkazhami vid den för Ludvika och Smedjebackens kommuner gemensamma integrationsenheten.

– Vi är väldigt tacksamma för att ägarna av vandrarhemmet, paret Nazila och Peter Nyqvist, ställer upp. Vi avser att använda vandrarhemmet som tillfälligt boende fram till 31 mars, berättar kommunalrådet Fredrik Rönning (S).

Kommunen får betala cirka 230 kronor per person och dygn för logiplatserna på vandrarhemmet. Ungefär 20 ungdomar kommer att få bo här och cirka tio personer ha sin arbetsplats. Personal som exempelvis lärare, socionomer, undersköterskor och fritidspedagoger ska finnas på boendet dygnet runt.

– Migrationsverket ersätter kommunen med 1 900 kronor per plats och dygn och det täcker gott och väl våra kostnader. Så även om det inte är tanken kan det bli ett litet plus för kommunen, säger kommunalrådet.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har också bestämt att omvandla souterrängvåningen vid Solhöjdens äldreboende till boende för ensamkommande.

– Björkbacken, som det kallas, hyser dagverksamheten för funktionshindrade. Den verksamheten planerar vi att flytta till gamla församlingshemmet nedanför Ica-parkeringen. Fastigheten ägs av en kvinna från Kina men vi är överens om att kommunen får köpa den för två miljoner kronor och troligen får vi ta över fastigheten nästa vecka, upplyser Rönning.

Byggnaden behöver genomgå en del rust och anpassningar innan de funktionshindrade kan flytta in. Däremot behöver det inte göras några större arbeten vid Björkbacken där det finns cirka 20 rum med toaletter och Rönning hoppas att ensamkommande kan flytta in här senast 1 april.

Till detta kommer att kommunen räknar med att hemmet för ensamkommande i gula huset vid Allégatan 3, ovanför Vasatorget, kan öppnas den 1 februari, vilket DT tidigare skrivit om.

Hemtjänsten får nya lokaler vid vårdcentralen och föreföll ha kört det sista flyttlasset under torsdagen.

Smedjebacken har i dag ansvar för cirka 80 ensamkommande pojkar i åldrarna 14 till 17 år. Ungefär 30 av dem bor på Notgården i Ludvika eller Brunnsvik och av övriga bor en stor del i familjehem i Smedjebackenområdet.

– Både vid Björkbacken och Allégatan blir det cirka 30 platser och med omkring 15 anställda, noterar Fredrik Rönning, och tillägger att nya platserna kommer att reserveras dels för ungdomar som nu bor i familjehem, dels ungdomar som precis anlänt till kommunen.

– Vi bedömer att de här nya platserna täcker de behov vi kan se i dag. Men fortsätter det att under en längre tid komma tre till fem ungdomar varje vecka så kommer det att krävas fler platser.

Var dessa ungdomar i så fall ska placeras, vet inte Fredrik Rönning och Mohammed Alkazhami.

– Vi har inga fler kommunägda lokaler som står tomma.