Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smedjebacken har näst sämst soliditet i landet

90 procent av Sveriges kommuner redovisar inte sin pensionsskuld i balansräkningen, och näst värt i Sverige är det i Smedjebackens kommun och bäst i Dalarna är Säter

Annons

För första gången på fem år minskar svenska kommuners pensionsskuld, efter att tidigare ha ökat stadigt varje år visar Skandias senaste undersökning.

Sedan Skandia började sammanställa skulderna för fyra år sedan har de ökat från 216 till 249 miljarder kronor, och motsvarar nu 25 500 kronor per invånare i genomsnitt.

– En orsak till minskningen är att pensionsutbetalningarna ökar, en annan är att allt fler kommuner äntligen har börjat amortera på sina stora pensionsskulder. Under de senaste åren har allt fler kommuner genomfört upphandlingar för att lösa in delar av sina pensionsskulder, exempelvis Gällivare, Katrineholm, Kungälv, Söderhamn, Kiruna och Tidaholm, säger Greger Gustafson, affärsansvarig offentlig affär, Skandia.

Men liksom tidigare år är skillnaden mellan olika kommuner mycket stor.

Bakom genomsnittsskulden på 25 500 kronor per invånare i riket som helhet döljer sig mycket stora lokala skillnader, i Dalarna är genomsnittsskulden 30 098 kronor.

Lägst skuld per invånare i landet har Sjöbo med drygt 400 kronor och lägst i Dalarna är pensionsskulden i Säter med 24 218 kronor per innevånare.

Högst pensionsskuld i landet har man i Pajala, cirka 43 500 kronor per invånare och högst skuld i Dalarna har man i Ludvika med 35 515 kronor.

Skandia har i flera år slagit ned på att fortfarande så redovisas nära 90 procent av pensionsskulden utanför kommunernas balansräkningar.

När de inkluderas sjunker den genomsnittliga soliditeten från 49 till knappt sju procent, men även här finns stora skillnader. Bara Laxå i landet är värre än värstingen i Dalarna Smedjebacken som visar en soliditet på minus två procent men när alla ansvarsförbindelser räknats in så är Smedjebackens negativa soliditet hela 72 procent.

Bäst soliditet i Dalarna har Säters kommun med plus 24 procent.

– Syftet med vår pensionsskuldsrapport är att sprida kunskap och engagera fler kommunala beslutsfattare att ta fram finansiella handlingsplaner för sin pensionsskuld som bäddar för morgondagens välfärd, säger Skandias Greger Gustafson.