Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smart dalainnovation gör småbilar rymligare

/
  • Projektledaren Martin Eriksson till vänster och Autoforms VD Sven Isaksson visar hur den flexibla takboxen blir när man fällt upp den för lastning.
  • Så här ser den nya boxen ut i stängt läge och den kan även då rymma mindre laster.
  • I den uppfällda takboxen kan man få plats med till exempel en barnvagn. VD Sven Isaksson till vänster och projektledaren Martin  Eriksson.

En innovation från företaget Autoform i Malung gör småbilen rymligare. Det är en flexibel takbox som ökar bagageutrymmet. Den nyutvecklade boxen som har fått namnet "Urban loader" lanseras på marknaden den här veckan.

Annons

– Med den här boxen behöver man inte byta till en större bil för att kunna storhandla eller få med sig barnvagnen. Den kommer att hjälpa småbilsägaren i vardagen, säger Martin Eriksson.

Han är projektledare vid Autoform i Malung, som är ett välkänt företag för sin tillverkning av bagagerumsmattor och traditionella takboxar. Man tillverkar originaltillbehör till en rad stora bilmärken.

Utvecklingen av den nya lastboxen har pågått i ett par år och nu har man kommit så långt att produkten kan börja säljas. Det blir säljstart i ett 20-tal Mekonomenbutiker runt om i landet till helgen.

– Naturligtvis har vi stora förhoppningar på att det ska bli ett lyckokast som säljer bra och ger nya arbetstillfällen. Det är riktigt spännande och vi tror mycket på den här produkten, säger vd Sven Isaksson.

Av miljö- och kostnadsskäl ligger småbilar i tiden, kanske framför allt i städerna och storstäderna på kontinenten. Den lilla bilen är billigare, den drar mindre bränsle, förorenar mindre och den är lättare att parkera.

Men ett problem med en liten bil är att få plats med både åkande och bagage.

Den nya takboxen kan fällas ut, blir då en halvmeter hög och rymmer exempelvis en barnvagn, resväskor, golfbag eller annan packning med en volym upp till 500 liter eller maxvikt 40 kilo.

Den stora skillnaden med den nya boxmodellen, jämfört med vanliga plastboxar, är att den kan fällas upp. Den är konstruerad med en kombination av botten och lock i hård plast samt sidor i ett kraftigt tyg.

Ihopfälld ser den ut som en vanlig takbox, uppfälld blir den dubbelt så hög och kan lastas genom blixtlåsluckor från båda sidorna. Uppfällning och stängning fungerar enkelt genom ett fjädrande stativ.

– Ett av problemen som vi brottats med under utvecklingen har varit att hitta ett smart och bra sätt att fästa ihop tyg och plast. Några lösningar har vi nu patent på, säger Sven Isaksson.

Att ha en lastad takbox på bilen, delvis tillverkad av tyg kan kännas osäkert.

– Boxen är provad, godkänd och certifierad av Tysklands ledande certifieringsinstitut TÜV, och den har godkänts i City Crash Test på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, säger Martin Eriksson.

Enligt Autoforms undersökningar ska boxen inte påverka bilens bränsleförbrukning i någon högre grad på grund av ökat luftmotstånd.

– Det rör sig om cirka åtta procent i uppfällt läge, faktiskt mindre än vad enbart två lastbågar av vissa modeller kan göra, säger Martin Eriksson..

Mer läsning

Annons