Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småland spöar Dalarna - kyrkhärbret utkonkurrerat

Annons

En bod på en småländsk kyrkogård har visat sig vara Sveriges äldsta profana trähus. Med hjälp av en dendrokronologisk undersökning, kompletterad med C14-metoden, har geologer vid Lunds universitet daterat träbyggnaden i Ingatorp till 1229.

Den röda byggnaden användes från början som tiondebod, där bönderna lämnade sitt tionde av skörden till kyrkan.

Den sju meter höga boden, som utvändigt är klädd med väggspån, är i gott skick. Årsringarna i virket avslöjar att träden som använts slog rot i slutet av 900-talet.

Just nu funderar kyrkoledningen på hur byggnaden bäst kan bevaras åt eftervärlden. Tiondeboden i Ingatorp är mer än ett halvsekel äldre än kyrkhärbret från 1285-1286 i Älvdalen.

- Jag har själv besökt kyrkhärbret i Älvdalen. Det var min handledare som åldersbestämde det. Det är oerhört vältimrat och enklare att åldersbestämma än den här tiondeboden, eftersom stockarna här är hårt bilade, berättar dendrokronolog Hans Linderson på geologiska institutionen vid Lunds universitet.

- Men förhållandet mellan splint- och kärnved gör att jag känner mig helt säker på en datering till 1229 plus/minus tio år. Vi gjorde också en C14-mätning, som bekräftar vad årsringarna berättar.

Under onsdagen hade museichef Jan Raihle med sig specialborren till ett härbre i Älvdalens kyrkby och ett härbre i Månsta, strax nordost om kyrkbyn. Han är tämligen säker på att dessa är medeltida.

Större förhoppningar om hög ålder knyter han till åldersbestämningen av ett eldhus på Zorns gammelgård. Den har av oklar anledning misslyckats vid två tidigare tillfällen, när dendrokronologiska undersökningar inte kunnat ge besked om åldern.

- Huset fungerade som boningshus och arbetshus. Messmörstillverkningen skedde i sådana här eldshus. De stod ofta på fäbodarna. Vi har uppgifter om att det här eldshuset ursprungligen stod i Fåsås, vilket är intressant eftersom den ornerade Fåsåsväggen i Zornsamlingarna är så gammal, säger museichef Jan Raihle.

Experter under 1900-talet, som Gerda Boëthius, har daterat eldhuset till 1100-talet. Det är knutarnas utseende samt placering och form på gavlarnas vindögon som talar för mycket hög ålder. Paralleller i träbyggnader från 1100-talet finns i Norge.

- Jag tror säkert att det kommer att hittas äldre byggnader än 1229 i Dalarna. Det är viktigt att framhålla att tiondeboden i Ingatorp är den äldsta undersökta profana träbyggnaden. Många hus återstår att åldersbestämma. Vi kan inte tillräckligt om medeltida träbyggnader än, säger Linderson.

Jens Runnberg