Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smakstart för logisk satsning

Nu kan man åka tåg från Mora till Göteborg utan byte.
Detta genom Tågåkeriets nya linje som fått en smakstart.
– Linjen är en logisk satsning från vår sida, säger Tågåkeriets vd Lars Yngström.

På måndagen var det premiär för Tågåkeriets nystartade direktlinje mellan Mora och Göteborg via Borlänge. Något som innebär att man numera kan ta sig från Siljans stränder till västkusten utan onödiga byten.

– Det är första gången som Siljansbygden har en direktförbindelse med Göteborg och västra Sverige och det är lite grann av en historisk händelse, menar Jan-Åke Bosell bakom Nyhetsbrevet Vi resenärer.

Lika belåten är också Tågåkeriets vd Lars Yngström som var med på premiärturen.

– Ombord har vi drygt 100-talet resenärer och det är ovanligt många. Jag ser detta som en logisk satsning från vår sida och lite av en uppföljning på att vi sedan februari förra året kör sträckan Göteborg-Falun. Dessutom har ju frågan om en direktlinje Göteborg-Mora diskuterats i flera decennier så det var på tiden helt enkelt, säger han.

Tidigare har alternativet varit att resa med buss från Göteborg till Mora.

– I snitt var det runt 10 passagerare på bussarna vi både hoppas och tror att antalet resenärer blir fler nu, något som inte minst dagens premiärtur bekräftar. Även om det blir en liten extra "kringelikrok" så tror jag folk föredrar tåg framför buss och Siljansbygden är inte minst väldigt intressant som resmål.

Några ytterligare utökningar av Tågåkeriets trafik till och från Dalarna vill inte Lars Yngström utlova i dagsläget.

– Nej, nu kör vi de här dagliga turerna under sommartidtabellen och sedan får vi se. Det är lite grann av ett test, men redan första turen har alltså överträffat våra förväntningar med råge.

Tåget avgår från Göteborg kl 07.35 på morgonen och stannar i Ludvika 12.13, Borlänge 12.45, Leksand 13.23, Rättvik 13.38 och anländer Mora 14.09. Tåget vänder därifrån kl 14.57 och är åter i Göteborg 21.55 på kvällen.