Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smakstart av Adde Ahlberg i V8-serien

Snabbast på test, på kval, seger i ett heat och trea i det andra. Andreas Adde Ahlberg fick en smakstart när V8 Thunder cars premiärtävlade på Mantorp Park.
– Just nu känns det jäkligt skönt och jag har sovit gott inatt, sade Ahlberg när Sporten pratade med honom på måndagskvällen.

I många år har V8-serien varit en del av STCC-paketet men inte 2016 (förutom i Falkenberg). V8-gänget ska i år försöka stå på egna ben och premiären på Mantorp lockade 25 bilar (inklusive gästbilar från grannländerna).

Och det var Andreas Ahlberg från Avesta som blev V8-kung på Mantorp, han åkte från tävlingarna som mästerskapsledare. V8-serien bjöd på två bra heat där Andreas Ahlberg stod i pole position i första och han ledde från start till mål. I andra racet startade han från tredje rutan men han fick tekniska bekymmer när startproceduren drog ut på tiden och bilen gick varm.

– Värmen knäckte min generator och jag såg att spänningen dök snabbt. Jag hade ingen kylning på bromsarna eftersom fläktarna inte fungerade utan spänning och jag kunde inte attackera som jag ville, sade han.

Andreas Ahlberg fick rikta in sig på att försvara sin tredjeplats bakom segrande Andreas Graff och tvåan Marcus Palnér.

Andreas Ahlberg har under ett par säsonger varit med i förhandssnacket som en tänkbar slutsegrare i serien och 26-åringen blev trea både 2014 och 2015. Men han har också haft svårt att komma igång från start och har  fått jaga på slutet av säsongerna.

– I slutet av förra säsongen hade vi bra fart och vi har gjort hemläxan och konserverat den farten under vintern.  När man kommer efter från start blir det tungjobbat och pressen bli grym. Känslan nu är mycket bättre, sade han.

Storebror Joakim Ahlberg visade också bra vårform på Mantorp. Han bröt första racet och blev sexa i det andra. Det positiva var att han hade fart för bättre än så.

–  Det var ett eget misstag som förstörde första racet. Jag var inte riktigt med i omstarten, hamnade ute i sanden och körde av. I andra racet blev jag sexa och hade fart för mer men jag ville ha poäng och riskerade ingenting, sade han.

Joakim Ahlberg hade hoppats på fler poäng men var ändå ganska nöjd med premiärhelgen.

– Självklart är det inte roligt att bryta men det var samtidigt väldigt positivt att jag hade så bra fart i bilen. Jag var lite orolig över de nya däcken som vi har i år men vi hittade rätt direkt, sade han.

Andreas och Joakim Ahlberg är de enda dalaförarna i serien i år. Fjolårsnian Hampus Lindkvist från Insjön, avstår från tävlande den här säsongen.

Nästa deltävling avgörs i Ljungbyhed 10-11 juni, i samband med bilshowen Power Meet.