Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smakprov av Ponténmode vid CTH

Nu finns det även klassiskt 60-talsmode att beskåda vid CTH Fabriksmuseum.
Detta i form av kläder designade av Gunilla Pontén.

Gunilla Pontén är en svensk designer som inte minst under 1960-talets epok av popmode gjorde sig ett namn världen över. Nu har också några av Gunilla Ponténs plagg hittat till CTH Fabriksmuseum. Detta genom Ann-Britt Grünewalds försorg.

– Hon ingår i fabriksmuséets supervisorgrupp och har varit vänlig nog att låna ut kläderna som vi nu klätt upp en skyltdocka i. Kläderna är ganska nytillverkade, men samtidigt lite influerade av 30-talet. Typiskt för Gunilla Pontén var stora knappar och fickor samt sjalar och smycken, berättar Eva-Lisa Borres vid CTH Fabriksmuseum.

– Jag minns också när hon i mitten av 70-talet lanserade sitt eget kosmetikamärke "Mary Qvant" med bland annat gult, svart, grönt och blått nagellack. Hon var helt klart före sin tid.

I dag är det dock bara en uppsättning Gunilla Ponténkläder vid CTH Fabriksmuseum. Men fler ska det bli.

– Ann-Britt Grünewald har en hel del kläder designade av henne och till nästa höst planerar vi en större utställning här, avslutar Eva-Lisa Borres.