Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småbrukare försökte jaga bort varg

En småbrukare i Leksands kommun har anmält till Länsstyrelsen att han i söndags mötte en varg inne på den egna gården.
– Trots att både jag och min fru skrek och viftade gav den sig inte iväg. Som närmast hade jag den ett par meter ifrån mig, berättar han för DT Falu-Kuriren.

Annons

Det är långt ifrån första gången som småbrukaren ser varg där han bor. Men det är första gången som han möter djuret inne på den egna gården.

– För tre veckor sen var det en som strök förbi i utkanten av ägorna Om det är samma varg som var här i söndags kväll vet jag inte, säger han.

Mötet med vargen i söndags kväll inleddes med att frun skulle gå en sväng med hunden. Den sprang iväg mellan husen - skällde till och kom sen tillbaka med vargen i hasorna.

Med skrik lyckades frun skrämma iväg vargen från gårdsplanen, men i stället sökte den sig till fårhuset en bit bort där den krafsade på en sidodörr för att komma in.

Småbrukaren kom ut och sprang skrikande efter vargen som drog iväg igen.

– Själv gick jag runt ladan och in till fåren för att se hur de mådde. När jag skulle gå ut igen mötte jag vargen som var på väg in.

Vid det här laget hade även sonen och sonhustrun kommit ut på gårdsplanen och alla fyra skrek nu så mycket de orkade för att skrämma bort vargen.

I tumulten blev djuret vid ett tillfällen inträngd mot en vägg och lade sig då ner.

– Som närmast hade jag den ett par meter framför mig.

Blev du rädd?

– Jag blev både rädd och arg!

Småbrukaren vill nu att det blir skyddsjakt på vargen och har därför kontaktat Länsstyrelsen Dalarna.

Besiktningsman Hans-Olof "Hanse" Hansson besökte gården i tisdags för att höra småbrukarens berättelse och säkra eventuella spår.

– Jag hittade päls som fastnat på nedre delen av ett stängsel i utkanten av gården. Pälsen är skickad för analys. Andra spår fanns det inte så mycket kvar av, säger han till DT Falu-Kuriren.

Något beslut om eventuell skyddsjakt har ännu inte fattas.

Annons