Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småbåtshamn vid Laggarudden

Kommunen planerar att anlägga en enklare småbåtshamn i Iviken, mellan "Röda stugan" och Laggarudden.
– I en första etapp kan det bli 25 båtplatser, säger Pär Ragvald, ingenjör vid kommunen.

Annons

Vid senaste mötet med planberedningen presenterades en skiss. Närvarande politiker och chefstjänstemän sägs ha reagerat med positiv respons.

– Ambitionen vi har är att bryggorna sätts ut i sommar. Dessutom ska det göras en enklare väg så det går att ta sig ned till sjön för isättning av båtarna, säger planeringschefen Jan-Erik Eriksson.

Pär Ragvald berättar att det är de boende i området som vid möten med kommunen kommit med idén och önskemålet om en småbåtshamn.

Laggarudden har vuxit som bostadsområde på senare år. De 14 tomterna som ingick i en första etapp är alla sålda och av den andra etappens 19 tomter är det bara tre som ännu står utan ägare.

– Det är klart att vi vill göra våra bostadsområden så attraktiva som möjligt, framhåller Eriksson.

Ragvald och Eriksson låter förstå att det inte handlar om några större investeringar. I ett tidigt skede hade man planer på att anlägga en pir men kom snart fram till att fördelarna med en enklare anläggning inne i viken överväger.

– Småbåtshamnen kommer att ligga väldigt skyddad, säger Eriksson som dock påpekar att det inte blir möjligt att gå in med "riktigt stora båtar".

– Slig har tippats i viken och det finns bara en smal ränna där man kan ta sig in.

Pär Ragvald uppger att man inom den närmaste tiden hoppas får klart med en överenskommelse med Bergvik Skog om köp av viken.

– Bergvik Skog har gett ett positivt besked, framhåller Ragvald och nämner att man också måste få klart med strandskyddsdispens innan nya småbåtshamnen kan bli verklighet.

– I framtiden kommer det att finnas möjligheter att bygga ut med fler bryggor. Tanken är att en båtförening bildas och får ansvara för skötseln av anläggningen.