Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutnotan för Stora Ensos USA-fiasko

Stora Enso förlorade allt i fiaskoaffären i USA, konstaterar Dagens Industri.
Jan Rennel som följt pappersindustrin och Stora Ensos usla affärer under många år konstaterar därmed att värdet på USA-fiaskot och all värdeförstöring som pappersjätten gjort sedan Stora Ensos bildande är 49 miljarder kronor.

Annons

Stora Ensos köp av Consolidated Paper år 2000 slutade i katastrof och Stora Enso lämnade kvar lite krav efter sig i bolaget Newpage som i september 2011 tog konkursskydd under den amerikanska konkurslagen, Chapter 11.

Stora Enso ägde 19,9 procent av aktierna i Newpage som man fick som delbetalning vid försäljningen av "Consolidated Paper" i december 2007. Efter rekonstruktionen så framgår det nu att Stora Enso inte får ut ett enda öre av detta aktiekapital. Detta kapital har Stora Enso värderat till 2,4 miljarder kronor. Nu har Stora Enso redan tidigare skrivit ned detta till noll kronor.

Vidare skriver Dagens Industri att rekonstruktionen ledde till att lån som Stora Enso också lämnade till Newpage på 200 miljoner dollar, nära 1,3 miljarder kronor, blev värdelöst.

Dagens Industris bedömning är att Stora Enso bara på Consolidated förlorat mellan 23 och 29 miljarder kronor.

Det var år 2000 som dåvarande vd: n Jukka Härmälä gjorde köpet av Consolidated Paper.

En tidigare anställd på Stora Enso som följde affären i USA från Europa ställer sig mycket frågande till att inget ansvar har utkrävts.

– I stället fick Härmelä köpa Stora Ensos representationsbåt till ett förmånligt pris, skamligt. Stora Enso köpte Consolidated Paper för att Härmelä trodde att de därmed skulle kunna dominera prisbildningen på papper i världen. Så fel de hade och så mycket som detta kostat aktieägarna och alla anställda i Sverige och Finland, säger den tidigare Stora Ensomedarbetaren till DT.

Jan Rennel, Falun, som skrivit en bok om denna kapitalförstöring anser att det var Härmälä som satte verklig fart på värdeförstöringen efter att han sålde vattenkraften i Sverige, i bland annat Dalälven, och fick så enormt med kapital att Stora Enso utan att tveka köpte Consolidated Paper till överpris.

”Istället för att skapa värde har Stora Enso haft en näst intill otrolig värdeförstöring”, summerar Jan Rennel i boken ”Långsiktigt värdeskapande och värdeförstöring”.

– Consolidatedköpet är utan motsvarighet den uslaste affären i skogsindustribranschen, men Stora Enso har gjort flera dåliga affärer, säger Jan Rennel i en kommentar till de senaste uppgifterna om affären i USA och alla usla affärer som skogsindustribolaget gjort.

– När köpet presenterades i Falun av vice vd Björn Hägglund hette det "att Stora Enso köpte motsvarigheten till bilbranschens Mercedes Benz". Vad det var vet vi nu.

Rennel har noga dokumenterat hela kapitalförstöringsprocessen i Stora Enso och fortsatta att datera upp statistiken från sin bok.

– Enligt mina beräkningar, som avser hela företaget Stora Enso, har värdeförstöringen varit 49 miljarder kronor under perioden 1999-2011. Värdet är något lägre än DT:s tidigare angivna på 55 miljarder beroende på ett visst värdeskapande främst under 2010.

– Jag har inte värden för 2012 ännu, men det torde inte vara någon hemlighet att luften gått ur tidningspappersmarknaden. Jag upplever att för det området är branschen i mer eller mindre fritt fall, säger Jan Rennel.

Börsvärdet på Stora Enso var i går 35 miljarder kronor.

Annons