Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutnotan för kungliga bröllopen: 35,4 miljoner

Fint var det och uppskattat av många - men de tre senaste kungliga bröllopen kostade också.

Annons

Det är Expressens ekonomisajt Dina Pengar som berättar om de senaste årens prinsess- och prinsbröllop.

Billigast av de tre kungabarnens bröllop var prins Carl Philips giftermål med Älvdalens och Dalarnas Sofia Hellqvist (numera Sofia Bernadotte).

Den 13 juni förra året vigdes de i Slottskyrkan. Vigseln, middagen och nattpartyt inne på Stockholms slott landade på 7,4 miljoner kronor varav 3,8 miljoner betalades ur den privata kungliga kassan. 3,6 miljoner fick skattebetalarna stå för.

Här kan du se DT:s livesändning från deras bröllop - del 1:

Av de totalt 35,4 miljoner kronorna som de tre bröllopen kostat tog kungafamiljen 18,3 miljoner ur egen kassa.

Här hittar du del 2 av vår livesänding från Carl Philip och Sofias bröllop:

Det är överintendent Jan Lindman som är chef för ekonomiavdelningen på de kungliga hovstaterna som hjälpt Expressens Dina Pengar med bröllopsuppgifterna.

Dyraste bröllopet av de tre var kronprinsessans Victorias bröllop med Daniel från Ockelbo. De gifte sig den 19 juni år 2010 och kostnaden slutade på 17 miljoner kronor - varav skattebetalarna fick stå för 10 miljoner.

Bröllopsfestligheterna varade dessutom i tre dagar.

Prinsessan Madeleines och Chris O´Neills bröllop den 8 juni 2013 blir billigare - 11 miljoner varav 7,5 miljoner ur egna fickor.

Snart är det dags för dop av Carl Philip och Sofias son, prins Alexander, i Slottskyrkan (27 maj). Men kostnaden för dop når inte några bröllopshöjder.

– Det går inte att jämföra med ett bröllop. Det handlar om två timmar på dagen, säger Jan Lindman.

Här möter prins Carl Philip pressen efter att prins Alexander kommit till världen: