Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutlig huvudstudie på gång

Långbänken om det illa förgiftade fabriksområdet i Fredriksberg fortsätter och en sanering förefaller ännu vara ganska avlägsen. Närmast väntar miljö- och byggförvaltningen i Ludvika på slutversionen av den huvudstudie som konsulterna tagit fram.
– Det är ett tungrott ärende, konstaterar Göran Eriksson, miljöchef i Ludvika kommun.

Det var i december 1997 som kommunen först blev varse hur illa ställt det var på platsen för den övergivna pappersmassefabriken. Vid en inspektion påträffades inledningsvis en hel pöl med kvicksilver på golvet i en av de förfallna byggnaderna. Kvicksilvret blev föremål för en punktsanering men snart stod det klart att det fanns många andra typer av miljögifter på olika håll inom fabriksområdet.

I ett senare skede beslutade miljöskyddet i Ludvika om en omfattande markundersökning och med statliga pengar kom arbetet i gång på hösten 2002. Många borrprover har efter hand utförts på olika strategiska platser.

Tre år senare anlitades ett miljökonsultföretag som fick uppdraget att utreda giftläget och inleda arbetet med att ta fram en huvudstudie.

Det behöver knappast påminnas om att uppgiften blev mycket tidsödande.

– Men nu är arbetet med huvudstudien klart och vi väntar bara på en slutversion från konsulterna, fortsätter miljöchefen som ännu inte vågar sig på någon gissning när det kan bli aktuellt med praktiska insatser för att komma tillrätta med giftproblemen.

– Det måste till en helhetslösning. Vi har talat om 2013 och 2014 men det handlar mycket om att ha tillräckligt underlag för att få statliga pengar och det är inte gjort i en handvändning. Jag ser det därför fortfarande som avlägset till en sanering, fortsätter miljöchefen.

En försvårande omständighet är att fabriksområdet, som bekant, saknar formell ägare och är ett herrelöst land. Det finns ingen att ställa till svars för de gamla miljösynderna.

– Det är ju en konkursad fastighet och därmed är det många frågor och mycket formalia som måste redas ut. Vi vet ännu inte vad man kan få, eller inte få, pengar till. Dessutom vet vi att det finns många andra saneringsobjekt ute i landet som står på kö för att få pengar, slutar Eriksson.