Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutet för Lillkyrkans loppis

Nu står det klart att den loppis på Grottvägen som Lillkyrkans Solidaritet drivit i över 25 år ska avvecklas.
– Jag går snart i pension och min tjänst ska inte ersättas, säger Lillemor Granqvist som hållit i loppisen de senaste fyra åren.

Över 25 års verksamhet har resulterat i att en hel del pengar skänkts till välgörande ändamål. Sedan Lillemor Granqvist kom in i bilden 2008 har man årligen kunnat skicka cirka 100 000 kronor till Abrigo i Brasilien. Pengar som kommit från loppisen, Lillkyrkans torsdagsträffar kaférörelsen och lotterier.

Abrigo är ett hem för gravida kvinnor, som många har blivit våldtagna, och deras barn. Abrigo arbetar sedan 20 år tillbaka med en tydlig idé och ett lika tydligt mål; att tillsammans med de unga tjejerna och kvinnorna arbeta för att varaktigt förändra liv.

– Alla som kommer till Abrigo får skriva på ett kontrakt där de förbinder sig att lära sig ett yrke och att ta hand om sina barn, berättar Lillemor Granqvist.

Tidigare skickades pengar från Lillkyrkan Solidaritets loppis till Polen, men då det blev oklart vart pengarna tog vägen beslutades att i stället hjälpa Abrigo i Brasilien vars verksamhet drottning Silvia är delaktig.

När loppisverksamheten startade för över 25 år sedan tog man emot mycket kläder och möbler, men även en del annat. Något som Lillemor Granqvist ändrade på och de senaste åren har det varit en traditionell loppis.

– Tiderna förändras. Kyrkan ska spara pengar och min tjänst försvinner, då finns inget annat alternativ än att upphöra med det här. Det är tråkigt men så är det, säger Granqvist.

– Vi har kvar lokalerna november ut, så nu ska vi försöka att sälja det som vi har kvar. Och jag vill påpeka att vi nu inte tar emot fler saker.

Lillemor Granqvist berättar att verksamheten också har haft en viktig social funktion då människor gärna har tittat in för att ta en kopp kaffe och kaka samt prata med personalen.

Loppisverksamheten upphör, men de så kallade startpaketen kommer även fortsättningsvis att plockas ihop.

– Vi kommer att hålla till i lokaler på Lingongården. Paketen innehåller allt som en nyfödd behöver och vi skickar dessa till flyktingläger i Västsahara, upplyser Granqvist.

En nyhet vad gäller startpaketen är att man nu kommer att ta hjälp av äldre som bor på Lingongården.