Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutdansat för Rättviksdansen

I ett pressmeddelande skriver Rättviksdansens styrelse att de nu lägger ned verksamheten. Rättviksdansen konstaterar att de till skillnad från andra evenemang i Sverige har hållit ställningarna ekonomiskt och besöksmässigt, men att det kommunala stödet som utgått har varit ovärderligt. När nu kommunen vill sänka bidraget och samtidigt riktar kritik och krav mot evenemanget väljer styrelsen att lägga ned verksamheten. Beslutet var enhälligt i den sju ledamöter starka styrelsen.

I praktiken är Rättviksdansen redan nedlagd efter 34 års verksamhet. Formellt sett ska två årsmöten godkänna en nedläggning.

- Vi ska ha ett extra årsmöte i november och ett ordinarie i mars. Sedan är Vänföreningen för Rättviksdansen Folklore Festival formellt sett nedlagd, säger Helgander.

Rättviksdansens ordförande Genine Edenius har inte gått att nå för en kommentar. Enligt flera av tidningens källor har hon tagit sig mycket illa vid av den kommunala kritik som riktats mot föreningen.

Tidigare riktade det kommunalt närstående Eventrådet kritik mot Rättviksdansen. Rådet anser att festivalen måste förnya sig och att de kommunala bidragen successivt måste minska. De anser bland annat att Rättviksdansen måste lämna in en redogörelse med, bland annat, en riskanalys med bedömningar om sannolikhet och konsekvens samt en mer detaljerad budgetredogörelse.

Kommunledningen har ställt sig bakom Eventrådet. För ett par veckor sedan beslutade kommunstyrelsen att minska bidraget till Rättviksdansen med 50 000 kronor per år, de kommande åren. För 2009 bestämdes bidraget till 250 000 kronor.

Kommunalrådet Björn Guström (fp) sitter i såväl Eventrådet som i kommunstyrelsen. Han tycker inte att Eventrådet eller kommunledningen agerat fel.

- Jag tycker att detta beslut är mycket beklagligt, men beslutet får Rättviksdansen själva stå för. Eventrådet har bildats på Närviks initiativ för att hjälpa, bland annat, evenemang att utvecklas - inte för att stjälpa dem. I kommunstyrelsen vill vi å andra sidan ha en viss kontroll över vad de bidrag vi betalar ut används till. Vi vill inte att skattepengar slentrianmässigt betalas ut i bidrag utan att vi får en bra genomlysning över vad pengarna används till, säger han.

Han ska försöka verka för att Rättviksdansen ska kunna leva kvar. Hur vet han inte.

- Rättviksdansen, som alla andra evenemang i kommunen, betyder mycket för bygden. Inte minst för besöksnäringen. Rättvik är känt för alla varierande evenemang. Jag är hoppfull över att Rättviksdansen, i någon form, kan återkomma i framtiden, säger kommunalrådet Björn Guström.

Per Mårthans menar att Rättviks olika större evenemang är stora ekonomiska lok för bygden.

- Utredning på utredning visar vikten av evenemang för besöksnäringen. Evenemangen själva får in en bråkdel av de pengar som de genererar. 90 procent av omsättningen går till affärer, krögare, hotell och all annan besöksnäring. Besöksnäringen är en framtidsbransch som växer, som är stark på landsbygden och som dessutom inte kan flyttas till Kina. Den branschen måste vi värna om. Istället klantar kommunen till det på detta sätt. Horribelt, säger han.

Han ifrågasätter kritiken mot Rättviksdansen.

- Fråga istället Rättviksdansens kunder vad de tycker. Detta som hänt med Rättviksdansen inspirerar inte de ideella krafter som arbetar hårt i bygden. Turistföreningen - och evenemangen i Rättvik - drivs ideellt. Ska vi andra ideella krafter också betraktas som mer eller mindre "mossiga" när vi exempelvis anordnar kyrkbåtsrodd under sommaren. Kommunen måste värna om de ideella krafter som gör bygden en stor tjänst, säger Per Mårthans.