Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutade fly och hittade hem

Mattias Lies har varvat ner och slutat fly. Och med lugnet så hittade han hem även i musiken.
– Min musikaliska utveckling har gått hand i hand med livet, säger han.

Mattias Lies är aktuell med en ny singel och i helgen gör han inte mindre än fyra framträdanden på festivalen Live at heart i Örebro. En skiva – Still believe in lies – har växt fram tillsammans med producenten och medmusikanten Magnus Bergman. Och det är nästan en helt ny artist som träder fram. Den nya låten The Changing är tung och mörk, ganska långt från de countryfärgade låtar som tidigare präglat honom. Skivan som helhet drar åt ett skitigt sextiotalssound med rötter i Kinks och finska 22 Pistepirkko.

– Det är lätt att bli blind av sina förebilder, i mitt fall Tom Petty och Neil Young. Jag kände också att det gick för fort när jag gjorde förra skivan och att jag inte hann tänka efter. I samma veva fick jag mitt andra barn och det var mycket jobb. Det är som med träning, musklerna måste få vila ibland, säger han.

– Den här gången skulle det få ta tid, vi har jobbat med låtmaterialet i flera år. Jag har försökt stanna upp hela livet faktiskt. Jag har varit på flykt från något och har känt mig rastlös. Jag vet inte riktigt från vad. Den nya skivan känns mer som "jag".

När det gäller sången så har han också hittat ett helt nytt, mer avslappnat uttryck. Själv tycker Mattias Lies att han först nu har lärt sig att sjunga.

– Nu har jag tänkt efter vad jag vill säga och det har kommit på köpet. Man behöver inte "ta i från Bjurs" för att säga något.

Om det tog tid för låtarna att växa fram så gick det ganska fort att spela in dem. Under hösten kommer han att släppa ett par singlar och ett album kommer någon gång efter nyår. Det mesta är inspelat i Stockholm, men delar även på Öland, bland annat singeln.

– Det var jättevackert, med utsikt över en gammal borg. Den blev med i musiken på något sätt, jag kände vibbarna när jag stod och sjöng.

På Öland fick han också idén till en video, som han spelade in helt själv med sin mobiltelefon och redigerade hemma i datorn.

– Man ska ta vara på sina idéer. Det är inte många som tror att den är filmad med en mobilkamera.

Till helgen väntar fyra spelningar i Örebro, på festivalen Live at heart som pågår på olika ställen i staden. Dessutom blir det radiointervjuer och branschmöten. Mattias Lies har inte spelat live så flitigt den senaste tiden, men nu är han sugen på att möta publiken igen.

– Jag är jättepeppad, jag har samlat energi och kraft. Jag har en del andra spelningar på gång till hösten också. Jag försöker tänka om lite där också. Jag har spelat på så enormt många syltor genom åren. Det är inget fel i det, men jag vill spela för en lyssnande publik. Det jag gör ska jag göra bra.