Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta stigmatisera ADHD

/

Annons

För nästan exakt två år sedan skrev mellanösternkorrespondenten och latinamerika-kännaren Nathan Shachar en kolumn i Dagens Nyheter där han förklarade att det neuropsykiatriska funktionshindret ADHD inte fanns.

Som belägg anförde han bland annat att diagnosen var okänd i Indien, vilket den ju inte skulle vara om sjukdomen fanns på riktigt. Senare tvingades DN införa en rättelse om att ADHD visst finns i Indien, i ungefär lika hög utsträckning som i andra länder.

Trots det publicerade DN i veckan åter en text av Nathan Shachar om att ADHD inte finns, åtminstone inte i den form som medicinsk psykiatrisk vetenskap påstås hävda och definitivt inte i en form som hjälps av medicin. I stället målade han upp en skräckbild av läkemedelsföretag som i maskopi med lättlurade myndigheter försöker pracka på folk dödliga droger.

Som belägg den här gången anförde han en granskning gjord av en av scientologernas mest kända antipsykiatri-debattörer i Sverige.

Scientologerna är inte särskilt välkända här, men en av religionens egenheter är att de anser att nästan allt ont i världen finns koncentrerat i psykiatrin. Om man vill tas på allvar i de här frågorna går det bara inte att okritiskt hänvisa till deras påstådda utredningar.

Utöver detta lutade sig Shachar på en studie av Harvardprofessorn Irving Kirsch som påstods visa att antidepressiv medicin inte fungerar mycket bättre än sockerpiller. Den studien är dock så erkänt tveksam att den används på seminarier på svenska läkarutbildningar som exempel på varför man måste vara vaksam också mot sådant som publiceras i vetenskapliga tidskrifter.

Kirsch snävade nämligen till sitt urval så precist att bara det han ville visa syntes.

Det är fortfarande svårt att få hjälp mot såväl ADHD som mot depression och många känner skam över att behöva medicin eller över att söka vård för sina barn. Detta trots att vetenskapen entydigt visar vilken hjälp människor med de problemen kan få och hur handikappande de kan vara.

Det är inte en slump att närmare 50 % av alla fängelseinterner anses ha eller ha haft ADHD, inte heller att en stor svensk studie visat att medicin minskade brottsbenägenheten med mellan 30 och 40 % för ADHD-patienter som tidigare suttit i fängelse.

När personer som Shachar fritt får sprida sina vanföreställningar gör vi det svårare för de personerna att få hjälp, till skada för hela samhället.

Det tar också bort energi från viktiga frågor, hur läkemedelskontrollen egentligen bör se ut, vilka resurser som krävs till psykiatrin och till skolhälsovården, hur vi allmänt kan motverka depressioner och underlätta för personer med neuropsykiatriska särdrag. I stället tvingas vi lägga tid på att motbevisa människor som är helt ointresserade av sanningen.

Det offentliga samtalet förtjänar bättre än så.

Mer läsning

Annons