Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta skugga Moderaterna!

Annons

Socialdemokratin var ett samhällsbärande parti som satte agendan med de stora visioner man hade. Fattigdomssverige skulle byggas bort, utbildas bort och jobben inom framförallt den starka exportindustrin skulle stimuleras att växa i antal. Miljonprogrammet skulle försäkra oss om en dräglig bostadsmiljö och en bostad för alla, bort från trångboddhet och bostadsbrist. Ett Välfärdssverige skulle försäkra medborgarna ett drägligare liv.

Mot detta stod högern. Moderaterna röstade nej till 40-timmars arbetsvecka, sa nej till rätten till fri sjukvård och nej till fri abort. Kvinnan skulle inte få bestämma över sin egen kropp.

Socialdemokraterna hade initiativet, tog fighten i svåra frågor och vågade sticka ut samtidigt som de var det samhällsbärande partiet. I dag återfinns stora delar av socialdemokratins frågor i mittfåran av en borgerlig politik.

* Sänkta bolagskatter

* Mer pengar till försvaret (JAS)

* Inga återställare av inkomstskatterna för att värna vård och omsorg.

En stor majoritet av socialdemokratins bärande strategi är att skugga den borgerliga politiken. Det är därför journalisterna med lätthet kan säga att de förslag som Moderaterna och regeringen lagt nyligen ligger väldigt nära Socialdemokraternas hjärtefrågor och omvänt.

Vi behöver inte fler borgerliga förslag. Vi behöver ett parti som sticker ut, ett parti som åter vill vara samhällsbärande och ligga på över 38 till 40 procent i opinionsmätningarna. För att lyckas med det måste socialdemokratin sluta ligga i mittfåran och hitta de stora frågorna som ändå är konkreta för människorna i vardagen. Sluta skugga Moderaterna!

Varför inte kräva:

* Halvera barnfattigdomen i Sverige.

* Halvera arbetslösheten från åtta till fyra procent

* Ett nytt miljonprogram som en garant mot trång boddhet

* En massiv satsning på gröna frågor som kraftig utbyggnad av järnvägen för att minska miljötrycket från bilismen.

Sätt Visionerna för socialdemokratin år 2020 och fyll dem med realpolitik. även om det sticker ut, blir strid och gapet till borgerligheten ökar. Det är det som är socialdemokrati.

Vi behöver ett parti som vill. Är Socialdemokraterna det partiet?

Joakim Andersson

är krögare i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel