Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta kritisera och våga berömma

Annons

Våga hälsa på främlingar, om du är ute och springer och möter en person med en hund, varför inte bara säga hej? Det samma gäller om två personer står på samma busshållsplats, de tittar på varandra men ingen vågar säga något. Du behöver inte stanna och prata länge eller föra en konversation. En enkel hälsning räcker och båda mår mycket bättre. Vad skulle personen kunna göra? Tycker personen att du är en idiot eller kanske ett perverst pucko så beror det antagligen på att personen har suttit inne framför datorn för länge.

Varför måste vi vara så instängda? Våga säga vad du tycker! Säg att dina vänner är bra och beröm dem när de har lyckats med något, Men ljug inte. Om du ogillar något, så säg det också.

För två veckor sedan hände en väldigt konstig, men rolig sak för mig. Mitt under en kemilektion ringde en kvinna till mig och berättade att hon uppskattar mina krönikor som jag skriver här på Ungsidan. Jag blev självklart väldigt rörd och ganska fåordig. Jag visste inte vad jag skulle säga. Jag visste inte vem jag skulle berätta om samtalet för utan att det skulle låta skrytsamt. Så jag berättade egentligen inte för någon av rädsla för att verka skrytig.

Det var då det slog mig, varför ska jag hålla det inne och skämmas för det? Det är ju jättekul att någon gillar vad jag gör! Det är ju faktiskt helt underbart!

Vi är väldigt bra på att kritisera oss själva, men varför inte acceptera den du är? Beröm dig själv, skäm bort dig själv. Berätta för dig själv hur bra du är. Våga berätta för andra om du har lyckats med något. I Sverige är det skrytsamt och ofint att vara bättre än någon annan. Det är verkligen sjukt. Varför ska man sträva efter förändringen om man senare ska skämmas för att man har lyckats med den? Så om du har fått ett bra betyg på ett prov så säg det! Stå för det du har gjort för det är din prestation.

Okej, som vanligt är det inte trevligt att ha någon som säger "Jag är bäst, jag är bättre än dig, du är dålig." Men det är en stor skillnad på att skryta och att vara stolt över något. Alla kan inte vara bra på allt, men alla är bra på nått.

Var glad för det du kan och var glad för det dina vänner är bra på. Bjud på dig själv, berätta för omvärlden att "här är jag och jag är den jag är". För det kommer du alltid och vara.

Mer läsning

Annons