Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sluta förfölja och mobba hyrläkare"

Hyrläkarchefen Börje Eriksson vill inte ta mer skit. Stafettläkare är inte sämre och dyrare för samhället än fast anställda läkare.
– Tvärt om. Hyrläkare är minst lika bra och ligger prismässigt i nivå med fast anställda, säger han.

Börje Eriksson är besviken över att företrädare för landstinget Dalarna beskriver stafettläkare som ett problem - att hyrläkare kostar dubbelt så mycket jämfört med fast anställda läkare. Två miljoner per år mot en miljon för en fast anställd läkare.

– Det här är helt fel. Då jämförs kostnaden inte med den verkliga kostnaden för fasta läkare. En fast anställd läkare har semester, utbildningsfrånvaro, sjukfrånvaro och frånvaro för sjuka barn. Det gör att en fast anställd läkare i snitt jobbar 40 veckor per år. En hyrläkare jobbar hela den tid den är kontrakterad för, dessutom uteslutande med patienter. Det gör att hyrläkare per vecka kostar i nivå med en fast anställd läkare, säger Börje Eriksson.

Läkaren Börje Eriksson har en lång och gedigen erfarenhet som doktor, bland annat under flera år i Gagnef. För tio år sedan startade han det privata och bland de egna patienterna uppskattade Läkarhuset i Borlänge. I augusti sålde han sitt livsverk för att i stället satsa mera tid på det egna bemanningsföretaget Skandinavisk Hälsovård AB. I dagsläget har bolaget ett 75-tal hyrläkare verksamma över hela landet - från Norrbotten till Skåne i söder. Bolaget är i dag ett av de största hyrläkarbolagen i landet. Nästa år är planen att vara störst inom vårdbemanning, inklusive uthyrning av sköterskor och annan personal.

– Inte många känner till att Dalarna har ett av de största hyrläkarföretagen i landet. Vi sköter oss, betalar skatt, har liten vinstmarginal och bidrar till skatteinkomster för samhället. Vi fyller en viktig funktion i samhället. Vi ordnar fram läkare till orter i glesbygden där ingen vill jobba. Vi fixar även läkare till storstädernas socialt utsatta områden. Vi upprätthåller kravet på en jämlik tillgång på sjukvård var man än bor och vem man än är, säger han.

Han menar att hyrläkare i dag utsätts för mobbning och trakasserier.

– Det här måste sluta. Våra läkare mår inte bra av att hela tiden misstänkliggöras. Av politiker och ibland av kolleger på vårdcentraler dit de kommer för att lösa ett problem. De lever inte något glamoröst liv. Det kan handla om att bo en vecka i ett vandrarhem i en glesbygdsort långt borta från familj och vänner. För den lön de får måste de själva betala för sin pension, semester och annan frånvaro. Det är inte så glamouröst som alla tycks tro. I stället borde alla vara glada för att det finns läkare som ställer upp som hyrläkare, säger han.

Fördelar med att vara en stafettläkare är främst en annan.

– Det handlar om att läkarna mer kan styra sitt liv. När de ska jobba och hur mycket, säger Kristina Eld.

Hon förstår dock att systemet inte gynnar kontinuiteten.

– Men vi kan erbjuda kontinuitet. Det kan behövas för patienter med kroniska sjukdomar. Vi kan boka in läkare på längre perioder. Eller flera som växlar med varandra under en period. Men då måste vi få veta detta av dem som beställer - och inte bara få samtal som går ut på att lösa en akut kris, säger Kristina Eld.

– Vi har så otroligt bra och kompetenta läkare som gör ett storartat jobb ingen annan vill göra. De ska inte kritiseras. De ska hyllas, säger Kristina Eld.