Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slätta på väg uppåt

Slätta Squash är på väg mot Sverigetoppen.
Med hjälp av Jan-Ulf Söderberg, som på 80-talet plockade hem flera internationella mästerskapsmedaljer.
– Jag trodde inte det skulle vara så här kul att spela igen, säger Söderberg.

Efter att ha legat nere i drygt tio år gjorde Slätta Squash comeback 2008.

Och det var mycket tack vare den till Falun inflyttade Jan-Ulf Söderberg som det blev en omstart för klubben.

– Jan-Ulf Söderberg var en av mina stora favoriter och när jag fick höra att han flyttat till Falun, så ringde jag upp honom och sa att vi måste göra upp om vem som är bäst i stan, säger Michael Koij, en av spelarna i det Slättalag som den här säsongen är nykomlingar i division 1.

Söderberg var först tveksam till en comeback, men lät sig till slut övertalas.

– Jag hade inte spelat på säkert 15 år och det gick inte så bra för mig till en början. Men nu är det jävligt roligt med Squash och jag trodde inte det skulle vara så här kul att spela igen.

Den i dag 53-årige Söderberg är uppväxt i Stockholm, men hans föräldrar är från Siljansnäs, vilket gjorde att han som barn tillbringade mycket tid i Dalarna.

Och efter många år utomlands valde han Falun som bostadsort när han flyttade hem till Sverige för sex år sedan.

På 80-talet var Jan-Ulf Söderberg under många år rankad som Sveriges bästa spelare och han spelade under sex år som professionell på världstouren.

Söderberg pendlade mellan plats 10 och 14 på världsrankingen och på meritlistan finns bland annat två EM-titlar och ett VM-brons.

Vad tror han då om Slättas chanser som nykomlingar i division 1.

– Det är inte bättre spelare än i tvåan, men tempot är snäppet högre. Får vi det här året på oss så kommer vi att vara betydligt bättre nästa säsong.

Nästa lördag, den 20 oktober, spelas det första seriesammandraget i Karlstad, och Slätta kommer då till spel med Jan-Ulf Söderberg, Andreas "Ante" Karlsson och Nisse Funseth, inlånad från Gävle.

Michael Koij är skadad och inte redo för spel.

– Vi har varit nära att vinna tvåan flera år i rad, men då har jag skadat mig och ställt till det för laget. Jag har bland annat slitit av hälsenan, nu är det höger axel som är problemet och jag väntar på en tid för magnetröntgen, säger Koij.

Återväxten inom sporten i Falun är inte den bästa, men klubben jobbar på det.

– Vi har dragit i gång en träningsgrupp för nybörjare, i åldrarna 8–12 år, och tänker köra träningar för dem en gång i veckan, säger Andreas "Ante" Karlsson.