Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slår ett slag för farsen

Att som kille spela kvinna på en teaterscen är kanske inte alldeles enkelt. Men Peo Backström har tagit sig an utmaningen i Teaterslagets uppsättning av Trassel.
– Det gäller att ta bort sina manliga manér och jag har granskat hur mina tjejkompisar beter sig, sammanfattade Peo eller Maria som han heter i pjäsen.

Trassels första föreställning gick i lördags och det var en mycket nöjd Linda Byman, som både regisserat tillsammans med William C. Woxlin och har en roll i farsen, som summerade premiären:

Jag har varit med sedan 2006 och det här var en av våra absolut bästa premiärer. Det är en fars som går i 150 och det gäller att tajmingen stämmer och det gjorde den verkligen. Otroligt kul att få uppleva och att publiken verkade trivas. Vi har fått flera positiva omdömen på Facebook efteråt.

Teaterslaget har den här gången föryngrat sin ensemble.

– Det är flera unga talanger vi tagit med och som spelat teater hos oss i våra barn- och ungdomsgrupper.

Rollen, som den otrogne politikern Rikard Wilson, spelas av Anders Nohrstedt.

– En kul roll i en fartfylld fars, jag gillar den verkligen, sa Anders, som ser sig själv som en entertainer och trivs i rampljuset.

William Woxlin från Borlänge har lånats in som gästregissör. Han och Anders Nohrstedt känner varandra sedan tidigare och då Linda Byman uttryckte önskemål om att få stå på scenen igen så kom hon och William överens om att dela på regissörsskapet.

– Jättetrevligt att få regissera så talangfulla skådespelare. Jag tycker om att jobba med människor och njuter av att få vara här, sa William, som i likhet med Lina Byman tyckte att det var en väldigt lyckad premiär.

William är en månkunnig herre, utbildad ekonom men som brinner för litteratur och är redaktör på Dalarnas författarförbund. Han har skrivit egen lyrik och kommer snart med en novellsamling.

I god tid innan det var dags för ridån att gå upp körde ensemblen gemensam "röst- och ansiktsgympa" i logen.

– Det är snabba repliker så det gäller att artikulera och vara tydlig för att det ska höras ut till publiken, påpekade William.

En aningen otacksam roll i uppsättningen har Nadja Bildås. Hon gör mycket men syns inte alls.

– Nej, så är det, säger Najda, som ska se till så att scenkläderna finns där de ska och att klädbytena fungerar. Hon är också med och sminkar och fixar håret.

Det är också Nadja som fixar fika till skådisar och publik.