Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gäller för ett förskott på arv?

Annons

Fråga: Min far dog för ett år sedan och lämnade ett rätt betydande arv till min bror och mig samt min avlidne brors enda barn.
Bland alla pappren har vi funnit och fått bekräftat att min far fortlöpande under flera år fört över pengar till min avlidne brors barn, huvuddelen medan min bror också levde.
Vi känner att detta inte är riktigt rättvist gentemot t.ex. mina barn som inte har fått samma förmån och det betyder att en av de tre arvingarna i praktiken fått mera kapital (gåvan är mindre än laglotten och kanske 10% knappt av dödsboets tillgångar).
Vår fråga är: Kan man betrakta dessa pengar, eller en del därav, som förskott på arv (och därmed hävda att vi skall korrigera mellan oss tre nu i efterhand t.ex. när dödsboets fastighet säljs)?

Svar: Gåva till en s.k. bröstarvinge räknas som förskott på arv om inget annat angivits vid gåvotillfället. Gåvor till andra arvingar är bröstarvingar däremot räknas inte som förskott på arv om inget annat angivits.

Om gåvorna till ditt brorsbarn ska ses som förskott på arv och därmed avräknas från arvet beror huvudsakligen på om de givits före eller efter din brors död. De gåvor som givits till ditt brorsbarn medan din bror ännu levde är inte förskott på arv såvida din far inte angett att gåvorna ska avräknas som förskott på arv i t.ex. gåvobrev. De gåvor som ditt brorsbarn fått efter att din bror avlidit ska dock ses som förskott på arv. Mitt svar kan dock vara beroende av andra omständigheter som inte framgått av din fråga.

Anna Akselsson

Mer läsning

Annons