Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga guider satte färg på PRO-resa

/
  • De sju eleverna från Kristinegymnasiet som guidade två busslaster med Borlängepensionärerna runt Siljan, under en paus i Nusnäs. Från vänster Cecilia Broman, Moa Nordvall, Emma Bichis, Julia Säfvelin, Soraya Hussen, Tova Thurin och Jennie Aspman.
  • Tora Johanne Dalåmo visar intresserade pensionärer hur man sätter färg på hästarna i Nusnäs.

Under vecka 19 hade eleverna som går guide- och reseledarutbildningen på Kristinegymnasiet i Falun, sitt avslutningsarbete.
Arbetet bestod i att guida två grupper från PRO Mjälga-Östermalm på en turistresa runt Siljan. Den ena av grupperna reste på tisdagen och den andra på torsdagen. Tanken var att eleverna skulle guida som om det var turister som aldrig besökt Dalarna.

Annons

Utgångsläget var att eleverna under en tid skaffat upplysningar om orterna som passerades, om personer som bor/bott i bygderna samt annat som turister behöver veta om industrier, handel och sevärdheter. Eleverna hade även lagt upp resans rutt, planerat in kaffepauser, beställt mat och en massa andra saker som måste ordnas innan en resa kan anordnas.

Resan utgick från Maximtorget i Borlänge där de fullastade bussarna startade. Under resan mot Falun fick resenärerna information om Falun och dess historia och naturligtvis om gruvan, bocken Kåre, Skid-VM och mycket annat. Efter den norra utfarten ur Falun åkte man den gamla vägen genom Bergsgården och tittade på gamla slagghögar och bergsmansgårdar, en sväng som många av resenärerna uppskattade, då man numera inte reser den vägen.

Guiderna bytte av varandra under resan och de hade verkligen läst på ordentligt. Information om Grycksbo och Bjursås gavs och inte bara om industrier, utan även om befolkningsmängd, sociala inrättningar, handel med mera.

I Rättvik gjordes det första stoppet som var vid kyrkstallarna vid Rättviks kyrka. När resan gick vidare norrut genom bland annat Sjurberg, var det ju självklart att man skulle stanna till vid morahästtillverkningen i Nusnäs. Det blev guidning (av verkstadens personal) och tillfälle till shopping.

I Mora blev det lunchpaus och därefter besök i Vasaloppsmuseet för den första gruppen. När den andra gruppen kom för besök, möttes de av en lapp att personalen var på utbildning. Detta betydde att eleverna fick försöka reda upp en situation som de kanske kan hamna i, i sitt framtida jobb. Elegant kastade man om och tillsammans med chauffören Mats Larsson, beslutades att man skulle åka upp till Gesunda och Tomteland.

Efter det besöket åkte man vidare till Siljansnäs där kaffepaus och studiebesök på Bondgården gjordes. Hemfärden mot Borlänge gjordes under mycket information från guiderna, som verkligen bekräftade att de gjort ett gediget jobb. Att elevernas lärare, Marie Ankerblad, knappast syntes under resan, visar väl också att hon var nöjd med elevernas insats.

Berndt Reuithe

Mer läsning

Annons