Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-journalisten Hannes Råstam död

/

Journalisten Hannes Råstam har avlidit, 56 år gammal.

Annons

Den prisbelönta journalisten avled natten till torsdagen, uppger Robert Olsson, chef för SVT i Göteborg till TT Spektra.

Råstam berättade våras i tidningen Filter att han drabbats av cancer i levern och bukspottskörteln.
- Jag släppte allt, direkt! Bort med det från skrivbordet. Jag accepterade direkt att från och med det ögonblicket gällde en total ovisshet om framtiden, berättade han för Filter.

Bland Hannes Råstams mest uppmärksammade reportage finns de om Osmo Vallos död 1998, tillsammans med kollegan Janne Josefsson. De båda belönades med Stora journalistpriset för sin insats.

Nils Hanson, projektledare och ansvarig utgivare för "Uppdrag granskning", kallar Hannes Råstam en enastående reporter.
- Han var den komplette journalisten. Ingen kunde gå lika djupt i en research som Hannes, samtidigt var han en oerhört skicklig berättare.

Han räknar "Fallet Ulf", som ledde till att en incestdömd man friades, samt granskningen av Osmo Vallos död som några av Hannes Råstams bästa reportage.
- Han visade genom sitt arbete vilka enorma potential det finns i det här uppdraget och hur viktigt det är att gå till botten med saker och ting och inte väja för det komplicerade.
Var musiker

Hannes Råstam gjorde också flera reportage som avslöjade att Thomas Quick, som då var dömd för 8 mord och misstänkt för ytterligare 16, dömts på felaktiga grunder. Han arbetade på en bok om fallet Quick, "Fallet Thomas Quick - att skapa en seriemördare".

Hannes Råstam blev journalist sent i livet. Han var bland annat musiker på 70-talet, i band som Blåkulla och Text & Musik. Bland annat spelade han med Björn Afzelius. Först 37 år gammal blev han journalist och kom till SVT 1993.

Hela fem gånger vann han föreningen Grävande journalisters pris Guldspaden för sina reportage. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons