Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tempelriddarna "Öppnar Huset" igen

/
  • Ordenshusets allra heligaste rum är den s k Tempelsalen och givetvis får den nyfiken besökaren också besöka det.
  • En tempelriddare bär ofta symboler av olika slag. Vad dessa innebär och betyder förklaras den 9 april då man håller öppet hus i lokalerna i Falun.

För två år sedan tog Riddaretemplet Ariel i Falun för första gången initiativet till att öppna sina lokaler för en dag för allmänheten. Tre timmar en lördag bjöd man in till Öppet Hus, och inbjudan hörsammades av ett 15-tal nyfikna personer.
Sporrade av det upprepade man aktiviteten förra året - och då kom ett 20-tal nyfikna.
– Den 9 april gör vi det för tredje gången, säger Riddaretemplets mästare Lars-Erik Måg.

Annons

Söndagen den 9 april blir det således möjlighet för intresserade att få veta mera om vad både Tempelriddareorden och dess kvinnliga motsvarighet, Tempelbyggareorden, sysslar med. Det hela startar kl 11 och pågår till 14.30 vid Åsgatan 45 i Falun (ingång från gården).

Programmet man bjuder på är fika följt av en guidad rundvandring som avslutas med ett besök i det allra heligaste, tempelsalen. Där får man i en kvart vara med om något som Tempelriddarna kallar för ett Informationstempel.

– Vi genomför helt enkelt ett informationsmöte där vi berättar om vår verksamhet i rituell form. Det gör att deltagarna får uppleva hur det fungerar vid ett riktigt ordensmöte, som ju av tradition genomförs enligt bundna ritualer. Sedan avslutar vi med en frågestund, där deltagarna får chansen att ställa frågor.

Vid förra årets Öppna Hus hann man med tre grupper som vandrade runt och sedan deltog på informationstempel. Med den utökade tiden kan det i år kanske bli fyra grupper.

– Vi startar en ny gruppvandring varje timme, berättar Måg. Det innebär att man kan komma när som helst inom öppettiden.

Naturligtvis finns det baktankar med att ha Öppet Hus.

– Både Riddaretemplet Ariel och Tempelbyggarnas Förgård i Falun behöver mera medlemmar, bekänner Måg. Medelåldern är hög bland de hundratalet medlemmar vi har idag, och vi behöver få flera yngre medlemmar. Men det går bra även för dem som bara är nyfikna på lokalerna att komma på besök. Det är ingen föranmälan och fritt fram att komma både för män och kvinnor.

Har man planer på att bli medlem är det dock inte bara att betala en medlemsavgift. För att få bli med måste man fylla vissa fordringar, t ex att man tar totalt avstånd från alkohol och droger och att man ställer upp på organisationens regler.

– Det innebär att vi samlar människor till arbete i det godas och sannas tjänst, till gagn för samhället, familjen och den egna utvecklingen. Det gör man via våra fyra hörnstenar: sanning, kärlek, renhet och trohet, säger templets mästare, som hoppas på god uppslutning.

Mer läsning

Annons