Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé av Stefan Einhorn i Avesta

/

"Jag kom, jag såg, jag segrade", är berömda ord, som lär ha uttalats av den romerske kejsaren och härföraren Julius Caesar efter att han besegrat kung Pharnaces för drygt 2000 år sedan.

Annons

Men de duger också utmärkt att beskriva en godhetens apostel, Stefan Einhorn, efter en bejublad föredragning i en knökfull församlingsgård den 5 april. Bejublad trots det allvarliga temat, människors mörka och ljusa sidor och hur man blir en god medmänniska.

Till sin hjälp tog han humorn där han på en stå-upp-komikers sätt fick åhörarna att delta i föreställningen, men med skillnaden att de hela tiden skrattade åt sig själva, inte åt andra. Hans sätt att illustrera att inte bara barn utan även vuxna hellre gör som andra gör istället för att göra som de blir ombedda att göra måste bara ses.

Han använde vetenskapliga fakta, anekdoter samt personliga erfarenheter och reflektioner för att understryka sin grundtes, de flesta människor är goda. Gång efter annan påpekade han hur viktigt det är att bry sig om, kärlek och samarbete ger bättre resultat än konfrontation, och han var inte ens dömande när han beskrev och förklarade hur hat och ondska växte fram som en gräsbrand i Tyskland för drygt 80 år sedan, vilket drabbade delar av hans släkt även om hans far klarade sig undan ghettot i Warszawa och Förintelsen.

Vänliga blickar, vänliga ord, beröring, skall vi göra detta tillsammans är så enkelt att komma ihåg och bör vara enkelt att realisera, men ändå, nyckelbegrepp för att vara en god medmänniska. Förhoppningsvis fanns detta i de flestas tankar under hemvägen.

Som slutord påpekade han att eftersom Brottsofferjouren varit så vänliga att bjuda på tillställningen borde åhörarna kunna avvara en del av en tänkt entréavgift till valfri hjälporganisation, t ex Läkare utan gränser, Rädda Barnen, Röda Korset eller liknande.

Jan Olsson

Mer läsning

Annons