Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiftsprost gästade Lekmannakåren

/
  • Stiftsprost Peter Åström avtackas av Lekmannakårens ordförande Lars Rydje.

Under en kort tid har Västerås stift fått två nya ledare i toppen.
Biskop Michael Mogren och stiftsprosten Peter Åström. Den senare gästade nyligen Stora Tuna Lekmannakår.

Annons

Peter Åström berättade om sina arbetsuppgifter och om aktuella kyrkliga frågor. Han ingår i stiftets ledningsgrupp och är arbetsledare på församlingsavdelningen, som handlägger frågor för stiftets 44 församlingar. Stiftets arbete sker i dialog med församlingarna och utgår från deras behov.

Peter Åström framhöll att det är viktigt att lyfta fram goda exempel och föra dem vidare. Han pekade bl a på ” Toleransprojektet” i Borlänge som kommer att studeras närmare av kyrkans ledning. I projektet arbetar ungdomar i årskurs nio med frågor kring demokrati, mångfald, ansvar och fördomar.

Peter Åström vill också öka det frivilliga engagemanget i kyrkan. Här pekade han på ett lyckat projekt i Vetlanda där han tidigare arbetat. Man fick här skriva kontrakt för att ställa upp för tidsbegränsade arbetsuppgifter. Lönen var bl a att bli bjuden på utbildning. Profilprylar skall inte underskattas, de ger en viss exklusivitet åt uppdraget.

Peter Åström vill också att det tas krafttag för att stärka konfirmationsutbildningen och han ser gärna att kyrkan blir en resurs inom skolan.

Den avslutande frågestunden kom bl a att handla om det stundande kyrkovalet i september. Det rådande systemet med politiska grupperingar diskuterades. Det finns en klar fördel med det ansåg Peter Åström. Det ökar kyrkans kontaktyta med politikerna och det behövs.

Lars Lyrvall

Mer läsning

Annons