Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan marknadsför näringslivet i Falun-Borlänge

/
  • Stefan Wirgell är Edsbypojken som jobbar med marknadsföringen av Falun/Borlänge. Den 28 december fyller han 50 år.

När Stefan Wirgell 1990 flyttade från Edsbyn till Falun var det för en kvinnas skull.
Men något jobb i Falun blev det inte förrän ett och ett halvt år senare – när han fick engagera sig i kringarrangemangen runt Cykel-SM i Falun 1992.
Sedan dess har det blivit mycket jobb med marknadsföring av både Falun och Borlänge. I dag jobbar han som marknadsförare för Näringslivet Falun-Borlänge – och längtar bara ibland hem till Edsbyn.
– När Edsbyn spelar bandy, säger Stefan. Då skulle jag vilja vara på plats.

Annons

Idrott var ett stort intresse för Stefan i ungdomsåren uppe i Edsbyn. Själv sysslade han dels med bandy och dels med löpning och länghopp inom friidrotten.

– Men någon idrottsstjärna blev jag aldrig, säger Stefan och ler.

Han var dock med i det ungdomslag som spelade den allra första matchen på Edsbyns första konstis.

Efter gymnasiet – han gick distribution/kontorslinjen i Bollnäs – började han arbeta på byggnadskontoret i Ovanåkers kommun.

– Där blev jag i fem år, tills det byggdes en friskvårdsanläggning i Idrottsparken i Edsbyn. Då fick jag jobb där.

Så småningom träffade han en flicka som var från Falun, och "tycke uppstod", som det brukar heta.

– Jag flyttade till henne i Falun och pendlade till jobbet i Edsbyn varje dag, berättar Stefan. Sommartid åkte jag motorcykel...

Stefan fick så småningom kontakt med konsulten Fredrik Larsson i Falun, och det ledde till att han 1992 fick börja jobba åt honom med kringarrangemangen runt Cykel-SM i Falun 1992.

– Sedan fortsatte det med att jag var biljettansvarig för Davis Cup-semifinalen mot Tyskland i Kupolen och därpå blev det jobb åt konferensbyrån på Kupolen. Jag fick jobba med mässor, konferenser och kongresser.

Ett tag jobbade Stefan också på Bennets resebyrå på Dala Airport.

– Efter det fick jag ett liknande jobb på Visit Falun, och där blev jag kvar till 2002, då Hans Dahlqvist erbjöd mig jobb för Näringslivet Falun-Borlänge.

Stefans uppgift är att ragga praktikplatser till arbetslösa ungdomar vid företagen i Falun, Gagnef, Rättvik och Leksand. Något han, med ett mindre avbrott för ett jobb i IT-branschen, har fortsatt att arbeta med sedan dess.

– En viktig insats för att minska ungdomarnas arbetslöshet, säger Stefan. Får man praktik på en arbetsplats blir det sedan mycket lättare att få ett jobb. Det här handlar om ungdomar som inte har så mycket kontakter ut mot arbetsmarknaden.

2009 gifte sig Stefan med Lotta, som han har känt sedan 1999. Men det höll på att gå riktigt illa för honom i början av deras gemensamma liv.

– Vi var till Norrköping på semester, berättar Stefan. Då hade Lotta köpt en påse med naturgodisblandning. Jag hade tidigare varit försiktig med nötter, för jag har inte mått bra efter att ha ätit sådana. Men nu testade jag en paranöt...

Tre minuter efter nöten låg Stefan medvetslös på golvet. Andningsvägarna hade svullnat igen av en allergisk reaktion.

– Det blev snabbfärd till sjukhuset. Men jag hade tur och överlevde. Nu vet jag att jag inte ska äta nötter.

Läkaren hade varit mycket tydlig på den punkten.

– Bara falukorv – inga nötter, var hans förhållningsorder, skrattar Stefan.

Något stort firande av födelsedagen blir det inte. Stefan nöjer sig med att fira den tillsammans med familjen.

Mer läsning

Annons