Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsarkitekt gästade Lekmannakåren

/
  • Lekmannakårens ordförande Lars Rydje, t v, tackar Arne Ludvigsson för föreläsningen.

Lekmannakåren i Borlänge har gästats av Arne Ludvigsson som under 30 år var stadsarkitekt i Borlänge.

Annons

Förra året slutade Arne Ludvigsson som stadsarkitekt i Borlänge. Vid Lekmannakårens senaste möte blickade han tillbaka på hur staden byggmässigt utvecklats sedan 1986 då han började.

För 30 år sedan hade man genomgått en stålkris som lett till att SSAB bildades och byggandet sköt fart i Borlänge. Mitt i stan fanns då en obebyggd lerig plan i kvarteret Thyr där Jussi Björlings torg med omgivande byggnader skapades.

Bostadsbyggandet toppade vissa år med upp till 600 bostäder under högkonjunkturen, som fick ett slut med bankkrisen i början av 90-talet. De statliga lånen avvecklades och det var slut på det statliga byggandet. Vid Bo 91 kunde flera stora projekt presenteras, Forssa centrum, Siljansterassen och Vattentornet på Hagalund med sina rundade lägenheter.

Det fanns också planer som inte blev av. O-berget var en och Borlängeporten en annat. I det senare fallet satte 6000 namnunderskrifter stopp. Här hamnade så småningom ICA Maxi och Teknikdalen fick en annan plats. Under Arne Ludvigssons senare år kom IKEA-projektet att bli det största. Det var komplicerat med mycket markinlösen som dock avlöpte mirakulöst bra.

Under 30 år har handeln i Borlänge kraftigt ökat med förskjutning från centrum mot Kupolen och Norra Backaområdet. Logistiska problem, med svårighet för varuleveranser från allt större fordon, har påskyndat centrumhandelns tillbakagång.

Innan frågestunden, som bl a kom att handla om det planerade moskébygget och det besväriga läget på bostadsmarknaden, berättade Arne att han trivts mycket bra med att arbeta i Borlänge. Det har aldrig varit segt. Snabba beslut har gjort det lättjobbat.

Lars Lyrvall

Mer läsning

Annons