Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF tog tur med amfibiebuss

/
  • Lite skräckinjagande kanske den såg ut, men amfibiebussen Ocean Bus tog med gruppen från SPF Falun på en lika udda som spännande utflykt på Stockholms vatten.
  • Först åker den på gatorna som en helt vanlig buss. Därefter styr den nio ton tunga bussen rakt ned i vattnet där den förvandlas till ett mindre kryssningsfartyg.
  • Greta Garbos grav på Skogskyrkogården besöktes.

I maj reste SPF Seniorerna i Falun till Stockholm för att först besöka Skogskyrkogården och sedan göra en sightseeingtur med amfibiebuss under Stockholms broar.

Annons

Skogskyrkogården är Sveriges arkitektoniskt viktigaste begravningsplats och invigdes 1920. 1994 upptogs den på Unescos världsarvslista. Begravningsplatsen skapades 1915–1940 av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Arkitekterna utgick från naturens naturliga förutsättningar och skapade ett landskapsrum med sakral känsla med fem begravningskapell. Själva gravplatserna ligger till största delen inne i tallskogen.

Med på resan var Gunnar Asplunds son Johan som i bussen berättade om sin far och hans arbete. Gunnar var bra i teckning men inte, enligt föräldrarna, tillräckligt bra för att försörja sig på det så han sökte i stället till en arkitektutbildning. Han var gift två gånger och Johan föddes 1936 i andra äktenskapet. Gunnar dog fyra år senare 1940, endast 55 år gammal. Han ligger begravd på Skogskyrkogården.

När Skogskyrkogårdens arkitekter designade landskapet och byggnaderna utgick de från besökarens upplevelse – begreppet sorg och känslorna kring den. Det tar sig flera uttryck. Bland annat skapade de processionsvägar för hur de sörjande ska gå i landskapet till kapellen för att komma i rätt stämning inför avskedsceremonin. Efter avskedet leds de sörjandes uppmärksamhet mot naturen för att på så vis försona dem med sorgen, som ett livets kretslopp.

Lunch blev det i restaurangen i Kaknästornet. Restaurangen ligger på 28:e våningen så utsikten är jättefin.

Förväntansfulla äntrade vi sedan amfibiebussen Ocean Bus. Amfibiebussen är specialbyggd i USA på ett Volvo lastbilschassi och väger ca nio ton. Den drivs med samma motor i vattnet som på land. Chauffören ställer bara om driften och styr med en joystick i stället för med ratt när man är i vattnet. Bussen är döpt efter prinsessan Estelle av Sverige. Hon uppfyller säkerhetskraven för både buss och passagerarfartyg. Chauffören/kaptenen måste ha både busskort och tillstånd att framföra fartyg.

Färden gick längs Strandvägen till Djurgårdsbrunnsviken. Där körde bussen rakt ut i vattnet och det kändes lite pirrigt då bussen bröt vattenytan och började flyta, sjöturen hade börjat. Vi tog en sväng under Djurgårdsbron, in i Nybroviken och förbi Gröna Lund mot Slussen och sedan förbi Skeppsholmen och tillbaka.

Text och foto: Per Börjesson och Ingalill Bergvall

Mer läsning

Annons