Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF besökte Grådö Mejeri

/
  • SPF Tuna Säter har gjort ett besök vid mejeriet i Grådö.

Nyligen samlades ett 40-tal medlemmar från SPF Seniorerna Tuna - Säter för att göra en utflykt till Hedemoratrakten och Grådö Mejeri.

Annons

Detta besök var intressant, lärorikt och även smakrikt. Väl framme vid mejeriet delades vi upp i två grupper som sedan guidades runt på anläggningen av Berith Serenius och Staffan Eklöv på ett kunnigt och informativt sätt. De kände sitt mejeri från grunden och de var stolta och glada över sina jobb och de olika produkter som lämnade mejeriet.

Den ena gruppen samlades för att klä om och vandra ut i mejeriet. Den andra gruppen fick slå sig ned vid ett dukat bord och medan de njöt av kaffe och bullar och fick avsmaka yoghurt gav Berith dem en samlad och fin berättelse om mejeriets utveckling och de sammanslagningar som ägt rum under åren som gått. Hon nämnde också att förändringarna tidvis fört med sig vissa svårigheter.

Nu var det dags att dra på sig helskyddande klädsel och bege sig ut bland stora maskiner, som i nästan steril miljö, spottade ur sig olika mjölkprodukter, förpackningar, korkar m m utan att en mänsklig hand rörde dem. Så var det då dags för. vaktombyte vid kaffebordet och Staffan lämnade också han riklig information om mejeriets tillväxt och de förändringar som skett.

Från början fanns det en mängd små mejerier ute i byarna men i början av 50-talet insåg man att ett större mejeribehövdes eftersom det uppstått viss brist på mjölk och därmed längre transporter som de små mejerierna hade svårt att klara av. Så bildades istället Grådö Mejeri som hämtade upp mjölk från något mera avlägset belägna bondgårdar och då började också utvecklingen av de produkter som givit mejeriet dess goda rykte.

Det är väl främst olika filprodukter som Grådö tagit till sitt hjärta. Många mindre mejerier har i dag svårigheter och blir allt färre men Grådö går mot strömmen och satsar på utvidgning eftersom de funnit bra sätt att samarbeta med andra mejerier och stora livsmedelskedjor.

Anna Fryk

Mer läsning

Annons