Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sixten hedersmedlem i Vasaloppsklubb

/
  • Erik O. Sjödin, ordförande i Vasloppsklubben Hedemora och den tidigare ordföranden Håkan Frenell flankerar hedersmedlemmen Sixten Jernberg, Lima
  • Sixten Jernberg med Vasaloppsklubbens diplom för hedersmedlemmar

Skidkungen Sixten Jernberg har nu officiellt utnämnt till hedersmedlem i Vasaloppsklubben Hedemora.
Det skedde genom att nuvarande ordförande i klubben, Erik O. Sjödin och tidigare ordförande Håkan Frenell, besökte Jernberg i hans hem i Ytternäs, Lima och där överlämnade diplom, medlemsbok och klubbnål.

Annons

Vid besöket berättade Sixten Jernberg om sitt lopp i Lahtis 1958, för övrigt samma år som Vasaloppsklubben bildades, där han efter en hård uppgörelse lyckades ta hem guldet på 50 km:sloppet dryga minuten före finske storfavoriten Veikko Hakulinen.

Sixten Jernberg kunde också berätta vid besöket att det har tagits beslut på att uppföra ett museum på rastplatsen i Limedsforsen i närheten av där hans staty nu är placerad.

Det är Lima besparingsskog som står för kostnaderna och enligt ritningarna blir det en byggnad i två plan på närmare 700 kvadratmeter. Bygget går under arbetsnamnet Sixtens museum, men själv är han noga med att poängtera att det inte enbart är hans museum.

– Nej, det ska inrymma alla olika idrottsföreningars verksamhet här i Limatrakten och vi har ju haft många duktiga skidåkare här genom tiderna, säger han.

Sixten Jernberg ansågs i början av 1960-talet vara världens bäste skidåkare, utifrån hans samlade meriter av OS- och VM-medaljer, liksom alla internationella storlopp där han alltid fanns med i toppen av resultatlistorna.

Själv framhåller han också SM-tävlingarna som på den tiden fick stor uppmärksamhet. Alla toppåkare deltog i de prestigefyllda loppen och Sixten själv åkte flera gånger trots att han var sjuk och inte borde ha ställt upp av hälsoskäl.

17 individuella SM-segrar och 15 lagguld blev det under hans drygt tioåriga karriär som toppåkare.

Då ska man också veta att det under dessa år fanns många andra svenska skidåkare av högsta internationella klass, som t ex Martin Lundström, Rolf Rämgård, Janne Stefansson, Assar Rönnlund, Ragnar Föllinge Persson och Lennart Lilljärven Larsson, för att nämna några.

Vasaloppsklubben i Hedemora är den äldsta vasaloppsklubben i Sverige.

Den bildades 1958 av en grupp vasaloppsentusiaster med klubbens initiativtagare och grundare, Einar Lyttbacka i spetsen.

Två vasaloppsklubbar till är idag aktiva i landet, Vasaloppsklubben IK Stern i Göteborg och den nybildade Vasaloppsklubben i Uppsala.

Mer läsning

Annons