Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga kom till Pingstkyrkan

/
  • Eldar Levgran, Ragnar Kronstrand och Göran Greider i Pingstkyrkan i Avesta.

RPG:s samling i Pingstkyrkan Avesta den 9 februari tilldrog sig rekordmånga åhörare.

Annons

Eldar Levgran, kyrkomusiker, hälsade välkommen och inledde sitt program med "Air" av Bach, spelad på piano.

– Det här är egentligen ingen begravningsmusik, berättade Eldar och fortsatte sedan spela flera klassiska stycken med insprängda improvisationer.

Så framträdde Göran Greider. Han var rakt på sak och levererade både humor, sång och sanningar.

– Vi lever i en värld som inte är bra för fattiga, säger han.

Han går i kyrkan emellanåt. Hans far avskydde präster. Modern var religiös och sjöng väckelsesånger, som inpräntades inom honom. Han tillhör Svenska kyrkan och är socialist.

Göran Greider berättade att han var väldigt radikal i ungdomsåren. Senare i livet upplevde han ett religiöst uppvaknande, eftersom han tyckte sig se något ljust, en Jesusgestalt. Han blev intresserad av Bibeln och började läsa teologi. Sedan sjöng han en känd melodi.

Det behöver inte vara konflikt mellan samhälle och religion och man ska hålla isär samhälle och religion. Greider sade sig inte tro inte på Jesu uppståndelse efter döden, men han kan återuppstå i ens hjärta. Han framhöll att mänsklig gemenskap är bra och att utan det kommer man inte långt. Han läste även dikter.

Eldar Levgran underhöll med ytterligare musik som applåderas varmt. Han lovordade årets polarmusikpristagare och spelar, spelar.

Maisie Edman Hollman

Mer läsning

Annons