Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rejäl föryngring i Ulum Dalska

/
  • Funk Emil Eriksson, 24 år, valdes in som ny ordförande för Ulum Dalska. Han är 50 år yngre än sin företrädare på posten.

Medelåldern i Ulum Dalskas styrelse fick sig en ordentlig törn då föreningen hade årsmöte nyligen.
Den nye ordföranden är 50 år yngre än den tidigare och flera nya ledamöter hjälper honom att minska medelåldern i styrelsen.

Annons

Det blev alltså en ordentlig föryngring i Ulum Dalskas styrelse då 24-årige Funk Emil Eriksson valdes till ny ordförande efter Stutt Jan Tomsson, som avgick. Funk Emil är 24 år och Stutt Jan 74 år.

Men trots sin ringa ålder har Emil varit med i styrelsen för Ulum Dalska i flera år. Han har följt med på uppvaktningar på departement och Europarådsbesök i Stockholm och han har vuxit in i styrelsearbetet på ett bra sätt.

När det gäller älvdalskan så var det samma sak för Emil som för så många andra som växt upp i Älvdalen. Han hade föräldrar och gott om släktingar som alltid dalskade med honom, men så fort han började på förskolan och började leka utanför hemmet så övergav han älvdalskan och svarade föräldrarna på svenska, trots att de dalskade till honom.

Men så hände något när Älvdalens Besparingsskogs stipendium infördes 2009. Så fort han fick höra talas om stipendiet slog han om till älvdalska helt och hållet, har hans far, Funk Bo Eriksson berättat.

– Det hade stor inverkan på mig, säger Emil. Det blev en vändpunkt och en avgörande sporre. Målet var att jag skulle dalska med alla. Det var ganska svårt i början, särskilt med sådana som bara svarade på svenska, men det går bättre och bättre hela tiden, säger Emil.

– Jag vet att det kan vara svårt för en del att börja och det var det för mig också. Men det är bara att börja, till slut lossnar det och genom att fler pratar så blir fler inspirerade att börja, säger han.

Som ny ordförande i den största språkföreningen i Sverige hoppas nu Emil att föryngringen i styrelsen ska innebära att man når ut ännu bättre till de yngre älvdalingarna och barnen.

– Jag vill locka fler yngre till de Glåmåkwellder (Pratkvällar på svenska). Vi har sedan flera år. Vi yngre är ju mer vana vid datorer, appar och it-teknik och kanske kan hitta nya kanaler till ungdomarna. Vi ska dock självklart inte glömma bort de äldre och ett erkännande av språket är en viktig sak att fortsätta kampen för. Ett erkännande skulle öka statusen för vårt unika språk ännu mer, säger Emil.

I styrelsen ingår efter årsmötet, förutom ordföranden Funk Emil Eriksson, även Lena Erikson, Verf Lena Egardt, Maria Beronius, Mona Alfredsson, Karin Trapp och Anders Hård. De avgående ledamöterna Stutt Jan Tomsson, Tore Löfgren och Doris Back avtackades med blommor.

Björn Rehnström

Mer läsning

Annons