Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Malung besökte kulturarv

/
  • Bente Mellquist Danielsson ledde PRO Malungs rundvandring i kvarnstenbrottet.
  • Guiden Bente Mellquist Danielsson höll en genomgång om kvarnstensbrottet i Ö Utsjö inför intresserade PRO:are från Malung.

PRO Malung kröner sin framgångsrika vårsäsong med ett studiebesök på Dalarnas första kulturreservat, Kvarnstensbrottet i Östra Utsjö.

Annons

Bente Mellquist Danielsson, ordförande i föreningen Quarnstensgrufans vänner, berättade kunnigt och engagerande om historiken kring området. Kvarnstensbrottet är det tredje största i norra Europa och här har det huggits ut ämnen till kvarnstenar från cirka år 700 till 1880 talet och omkring 60 000 kvarnstenar har tillverkats.

Arbetet med att bryta och hugga till stenarna var både tungt, farligt och utfördes mest troligt under vintertiden av män. Kvarnstenar är mycket viktiga både för människor och djur, sädeskärnan måste krossas för att man ska kunna göra livsmedel av det.

Materialet i brottet består av en grå- till rödskiffrig sandsten med inslag av kvartskorn som visade sig vara utmärkt för malning. Det finns många vattendrag i Malungsbygden och kluriga gubbar uppfann skvaltkvarnar till gagn för samhället, några finns ännu kvar.

Det visar även på att Malung tidigt var med i handel och kvarnstenar härifrån har arkeologerna hittat i sina utgrävningar i bl a Sigtuna, Stockholm, Lund och Gotland. Kvarnstenarna fraktades troligen på vattenlederna. Tidiga besökare i Malung var norska blivande kung Sverre 1177 och Carl von Linnè besökte brottet år 1734.

Ett 40-tal PRO:are enades om att det behövs mera forskning om detta kvarnstensbrott.

Ann-Marie Pettersson

Mer läsning

Annons