Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisförhör hos PRO Grytnäs

/

Vid årets första Trivselkväll hos PRO Grytnäs, anlände polisen till föreningslokalen. Det var kommunpolis Thomas Nordström som styrelsen kallats till förhör, vilket gav medlemmarna möjlighet att ställa frågor om polisens verksamhet i kommunen. Lokalen blev fullsatt, säkert beroende på polisnärvaron.

Annons

Thomas började med att redogöra för den nya polismyndighetens uppbyggnad, där det är tänkt att dagens polisarbete ska bygga mycket på lokalpolisens arbete. Thomas Nordströms är dock kommunpolis för Avesta och Hedemora kommuner.

Som kommunpolis sysslar han främst med strategisk samverkan, brottsprevention och trygghetsfrågor. Han ska vara en naturlig kanal mellan kommuninvånarna och polismyndigheten och bland annat ansvara för framtagande av medborgarlöften.

Avesta ingår i polisdistrikt Falun, berättar han och tillägger att i området Avesta-Hedemora finns enbart 13 poliser i yttre tjänst.

– Det betyder att vi är alldeles för få. Det innebär att vi inte räcker till i vissa avseenden, framförallt när det gäller det brottsförebyggande arbetet, säger Thomas..

Ett av målen i polisens nya organisation var att komma närmare medborgarna. För kommunpolisen kan det handla om att besöka skolor eller att teckna så kallade medborgarlöften. Ett medborgarlöfte kan innebära en kartläggning av problemområden. Kanske att ta reda på var Avestas innevånare känner sig otrygga och sedan göra något åt det.

Ett sådant medborgarlöfte finns här i Avesta. Det gäller ett önskemål om ökad polisnärvaro i centrum och i ett särskilt område i Krylbo, vilket det också har blivit.

– Det är viktigt att kommunpolisen ska vara synlig, säger Thomas.

Då menar han att det är viktigt att kommunpolisen är ute och för dialog med människor. Sedan är polisiär närvaro mycket viktig, framförallt på platser som upplevs otrygga.

Hur undviker man att drabbas av brott?

–Tänk som tjuven. Var vaksam. Tänk på hur och var du förvarar stöldbegärlig egendom.. Det mest attraktiva stöldgodset är små värdefulla ting som är lätta att ta med sig. Plånböcker, handväskor, kontanter, kontokort, smycken och pass. Allt detta är begärliga saker för tjuven, säger Thomas.

Är din bostad försedd med inbrottslarm och detta är väl skyltat, avskräcker det säkert den notariske tjuven. Men buset, ofta påverkande av alkohol och knark, inser ofta inte risken att bryta sig in ett larmat hus.

Vid kortbetalning måste du vara vaksam på att ingen ser den kod du använder.

Kommer någon hjälpsam person och vill hjälpa dig in med varorna i bilen, är det bäst att vara på vakt. Uppfinningsrikedomen hos brottslingarna är stor.

Bedragarna hittar hela tiden nya vägar att ta reda på när du är hemma, och att vi många gånger är lite väl blåögda.

Efter redogörelsen för polisverksamheten i Avesta vidtog förhöret med Thomas. Många frågor ställdes av nyfikna PRO:are. Efter förhöret konstaterades att Thomas Nordström befanns skyldig till att ha genomfört en utomordentligt bra, intressant och givande information.

Före polisförhöret hade Robert Källman hälsat välkommen och informerat att Trivselkvällarna i fortsättningen börjar klockan 18.00. Husbandet inledde med lite soft music när medlemmarna bänkade sig runt borden.

Innan kaffet serverades tog allsången vid. Husbandet höll både takt och ton och den välsjungande sångledare Rolf Roffe Ståhl fick fart, både på både stämningen och stämbanden.

Olle Kronberg

Mer läsning

Annons