Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid Jonefors

Annons

Ingrid kom till Långshyttan och tillträdde en lärartjänst 1980. Tjänsten var förlagd till Långsbro skola. Hon hade fem stycken polarhundar med sig ifrån Idre.

Med henne hit var hennes tre söta och rara flickor. Agnes, den yngsta, fyra år, samt mellanflickan Elin, och Sigrid, den äldsta. Ingrid fick en lägenhet i centrum av Långshyttan där hon bodde med sina tre flickor och två hundar. Resten av hundarna var inackorderade i Insjön.

Jag bodde vid tillfället i Långmora. Efter några veckor fick jag erbjudandet att hyra lägenheten ovanpå matbespisningen vid skolan i Långsbro. Under tiden hade Ingrid och jag blivit ett par. Vi hade samma fanatiska hundintresse. Jag hade fågelhundar (Vorsteh).

Ingrid och flickorna samt polarhundarna flyttade upp i min lägenhet ovanpå bespisningen. Det blev ett intensivt arbete med att bygga hundgårdar. Om jag inte minns fel byggde vi hela fem hundgårdar med kojor.

En dag kom Agnes och ville att jag skulle följa med henne till "Bosses" kiosk och köpa en glass med strössel. Hon gick hela vägen ner till kiosken och tränade på ordet "strössel", när vi kom cirka femtio meter ifrån kiosken sade hon till mig: Säg det du!

Sommaren 1982 gifte vi oss, Ingrid och jag.

Vi hade mycket att göra hela den sommaren. En dag i slutet av sommaren bestämde vi oss för att åka till Grycken vid Stjärnsund och bada. Vi tog med oss de tre polarhundarna. Mittemot Folkets Hus hade man stängt in en massa får vid sjösidan. När vi hade badat färdigt återvänder vi till bilen och vad upptäcker vi, inga hundar.

Vi åker ner till Folkets Hus. Fåren finns gudskelov kvar. Nu vänder vi bilen mot Storvik och en bit ovanför Stigsbo på skogen kommer vi ifatt tre trötta hundar. Vi stannar, öppnar bakluckan, de hoppar in, suckar och ramlar ihop.

Ingrid, Elin och jag körde en massa draghundstävlingar, vanliga tävlingar och fjälltävlingar, allt ifrån Dalarna till Kiruna och Kebnekaise.

Jag tror att Ingrid i det stora hela hade ett lyckligt liv!

Sören

Mer läsning

Annons